Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

A digitális térbe való átmenet és a technológiai fejlődés a pénzügyi szolgáltatások területén is érezhető, ahol a neobankok, mint például a Revolut, a Monzo és a magyar tulajdonú Benker, új dimenziókat nyitnak meg.

A neobankok, mint digitális pénzügyi platformok, kizárólag online működnek, és nem üzemeltetnek hagyományos fiókokat. Az Index szerint ezek a bankok a hagyományos bankok technológiai elmaradottságát kihasználva próbálják növelni piaci részesedésüket. Az EY felmérése szerint a világ népességének 27 százaléka már használja a neobankok szolgáltatásait, és Európában is egyre népszerűbbek, például a Revolutnak már közel 1 millió magyar ügyfele van.

A neobankok gyors növekedése mellett azonban problémák is felmerülnek. A Pénzügyi Békéltető Testület elnöke, Kovács Erika szerint a Revoluttal kapcsolatos panaszok száma növekszik, és a cég nem engedi, hogy magyar panaszosok Magyarországon indítsanak vitarendezési eljárást. Az MNB figyelmeztetése szerint a Revolut Bank nem kér magyarországi leánybanki engedélyt, így a hazai ügyfelek jogvitáikat külföldön kell intézniük.

A Forbes szerint a neobankok elsősorban a technológiával fogékony 18-34 éves korosztályt célozzák meg, akik a pénzügyi szolgáltatások terén is átláthatóságot, kontrollt és megbízhatóságot keresnek. A Benker társalapítója és vezérigazgatója, Bodnár Viktor szerint a neobankok közösségi élményt és biztonságot kínálnak, és a Benker is ezen értékek mentén szerveződik.

A magyar neobankok közül a Benker kiemelkedik, amely blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatást nyújt, és a Litván Nemzeti Bank engedélyével hamarosan az egész EU-ban elérhető lesz. Bodnár Viktor szerint a hagyományos bankokkal szemben a neobankok gyorsabban tudnak újítani, és a Benker célja, hogy a bankrendszert új alapokra helyezze. A cégvezető hozzátette, hogy több befektetői tárgyalás is folyamatban van, és a világ több részéről érdeklődnek a Benker iránt.