Az mRNS-vakcina tesztelése emberi betegeken a halálos agydaganat ellen

Az egyik legveszélyesebb ráktípus, a glioblasztóma elleni harcban új reményt jelenthet egy mRNS-alapú vakcina, amelyet most tesztelnek emberi betegeken, és amely már ígéretes eredményeket mutatott.

A glioblasztóma kezelése jelenleg a műtéti beavatkozásokra, sugárterápiára és kemoterápiára korlátozódik, de ezek ellenére a betegség gyakran kiújul. A diagnózist követően a betegek átlagosan csak körülbelül egy évig élnek, és az érintettek csupán körülbelül 5%-a marad életben öt évnél hosszabb ideig.

A Floridai Egyetem kutatói által végzett tanulmány egy új mRNS-vakcinát mutat be, amely személyre szabott és összetett beviteli mechanizmussal rendelkezik, ami erősebb immunreakciót válthat ki. Az mRNS-technológia, amely a COVID-19 elleni oltásokból vált ismertté, most rákos sejtek ellen is hatékonynak bizonyulhat. Az mRNS-molekulák segítségével az immunrendszer betanítható a valódi veszélyek felismerésére és azok elleni harcra.

A vakcina kifejlesztésében két fontos előrelépés történt: az egyik a személyre szabottság, a másik pedig a beviteli mechanizmus összetettsége. A kutatók a Cell folyóiratban ismertették eredményeiket.

A klinikai kísérlet során négy glioblasztómás betegnél tesztelték a vakcinát, és a kezdeti eredmények szerint a betegek hosszabb ideig maradtak betegségmentesen, és tovább éltek, mint várták. A vakcina a betegek saját tumorsejtjeiből kivont mRNS felhasználásával készült, és a részecskefürtökbe csomagolt mRNS-t befecskendezve váltott ki immunválaszt.

A kutatók szerint a vakcina gyorsan aktiválta az immunrendszer korai részét, ami kritikus fontosságú a későbbi hatások felszabadításához. A következő lépésben egy kibővített I. fázisú vizsgálatot terveznek legfeljebb 24 beteg bevonásával, hogy meghatározzák az optimális és biztonságos dózist, majd egy 2. fázisú vizsgálatot 25 gyermek bevonásával.