A főváros új fonódó villamosvonaláról szóló társadalmi egyeztetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) társadalmi egyeztetést indított az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolat tervezéséről. Az érintettek a BKK által kiadott kérdőív kitöltésével és az Agóra utcafórumokon való részvétellel oszthatják meg véleményüket és javaslataikat.

A BKK többszintű társadalmi egyeztetési folyamatot kezdeményezett az Újbuda–Újpest-villamostengely tervezésére. A lakosság, a helyi vállalkozások és civil szervezetek mellett a szakmai egyesületek is részt vehetnek a Mobilitási Témacsoportban, ahol megismerhetik a fejlesztés tervezett elemeit. A projekt előrehaladásával több alkalommal is lesz lehetőség a tervek megvitatására. A BKK szakemberei emellett folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal, a kerületi önkormányzatokkal és a közműcégekkel. A fejlesztés az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) program keretében valósulhat meg.

A kérdőív online a "Társadalmi egyeztetés az Újbuda–Újpest-villamostengelyről" című oldalon érhető el. Azok számára, akik inkább papíralapon szeretnének véleményt nyilvánítani, a kérdőív offline változata egy linken keresztül érhető el, amelyet kitöltve a BKK Ügyfélközpontjaiban lehet leadni, vagy postai úton a BKK címére kell elküldeni. A papíralapú kérdőívek a BKK Ügyfélközpontjaiban is hozzáférhetők, és a társadalmi egyeztetés határideje 2024. május 31..

Az Agóra utcafórumokon a BKK munkatársai személyesen is fogadják az észrevételeket a következő időpontokban és helyszíneken:

    1. április 23. (kedd) 16:00–18:00: Nyugati pályaudvar
    1. április 29. (hétfő) 16:00–18:00: Deák Ferenc tér
    1. május 13. (hétfő) 16:00–18:00 Újpest-központ
    1. május 15. (szerda) 16:00–18:00 Lehel tér.

A május 31-ig tartó társadalmi egyeztetés keretében a kérdőívben elsősorban a Lehel tér és a Deák Ferenc tér között megépülő új villamospályával, -megállókkal és azok környezetével kapcsolatos utasigényeket mérik fel.

Az Újbuda–Újpest-villamostengely projekt részeként új, átszállásmentes közösségi közlekedési kapcsolat jöhet létre Észak-Pest és Dél-Buda között, valamint a budapesti belváros kötöttpályás közlekedési lehetőségei is javulhatnak a BKK tervei szerint. Csökkenhet az átszállások száma és az utazási idő, valamint javulhat a szolgáltatás kiszámíthatósága – ezek együttes hatására pedig jelentősen növekedhet a közösségi közlekedés versenyképessége az Észak-Pest–Dél-Buda-tengelyen.