Új gyalogátkelő az Astoriánál

Budapesten az Astoriánál új gyalogos-átkelőhelyet alakítanak ki, amelynek köszönhetően a Rákóczi úton akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet majd átkelni.

Az Astoriánál zajló beruházás a Budapest Közút lebonyolításában történik, és a BKK tájékoztatása szerint a főváros ezzel egy több mint 60 éves adósságát törleszti. A fejlesztésnek köszönhetően a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők is könnyebben juthatnak át a Múzeum körút és a Károly körút között, kerülőutak nélkül.

A beruházás részeként több újítás is megvalósul: süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat épül, amely az akadálymentes és biztonságos közlekedést segíti elő. Emellett a Rákóczi úton egy új középsziget létesül, valamint a Blaha Lujza tér felé vezető buszmegálló is előrébb kerül, hogy a zavartalan közlekedés biztosított legyen.

Az Astoriánál lévő csomópont kiemelt jelentőségű Budapest közlekedési rendszerében, hiszen itt találkozik a Kossuth Lajos utca, a Kiskörút és a Rákóczi út. Az új zebra kialakítását alapos tervezés és előkészítő munka előzte meg. A projekt megkezdéséhez az is hozzájárult, hogy az M3 metróvonal felújításához kapcsolódó autóbuszos pótlás befejeződött, és így a korábbi forgalmi rend is helyreállt.

A beruházás a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhat meg, amely egy olyan program, ahol a budapestiek különféle fejlesztési ötletekről szavazhattak. A szavazás során ez az ötlet kiemelkedő népszerűséget élvezett.

A BKK közleménye szerint az építési munkálatok várhatóan 4–8 hétig tartanak, és ez idő alatt ideiglenes forgalmi változásokra kell számítani. Az építkezés környezetében a kivitelezés teljes időtartama alatt sávelhúzásra vagy -lezárásra kell számítani, de irányonként két-két forgalmi sáv mindig járható lesz. A BKK arra kéri az arra közlekedőket, hogy legyenek türelmesek, és lehetőség szerint az alternatív útvonalakat részesítsék előnyben.