Húszi lázadók ballisztikus rakétákkal támadtak egy brit hajót

Két brit hajóra tüzeltek a jemeni húszi lázadók, egy olajszállítóban kisebb károk keletkeztek a Vörös-tengeren.

A húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom támadást hajtott végre egy brit tanker ellen, amelynek következtében kisebb károk keletkeztek a hajón. Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombat hajnalban jelentette be, hogy az Irán által támogatott húszi terroristák három ballisztikus rakétát lőttek ki a jemeni területekről, amelyek közül egy a panamai zászló alatt futó brit Andromeda Star olajszállítót érte, de a hajó folytatja útját. A másik hajó, az Antigua és Barbuda lobogója alatt közlekedő MV Maisha szerencsére nem sérült meg a támadásban.

A húszi lázadók tavaly november óta több mint ötven hajót támadtak meg, egyet közülük eltérítettek, egy másikat pedig elsüllyesztettek. Azonban a támadások gyakorisága csökkent az amerikai válaszcsapások és a térségben közlekedő kereskedelmi hajók számának csökkenése miatt. Sok vállalat mára már inkább megkerüli Afrikát, annak ellenére, hogy ez a választás költségesebb és időigényesebb.

A BBC információi szerint a brit hadsereg egységei is részt vennének a Gázai övezetbe küldött segélycsomagok leszállításában. Végleges döntés még nem született az ügyben, és a BBC forrásai szerint a javaslat még nem jutott el Rishi Sunak miniszterelnök asztaláig. A terv az lenne, hogy a brit katonák vezetnék a teherautókat, amikkel először lehajtanának a hajókról a partra, ahonnan a kijelölt, biztosított elosztóközpontba szállítanák a segélycsomagokat.

Egy másik közel-keleti fejleményként a Hamász épp átnézi a legújabb izraeli fegyverszüneti ajánlatot. Részleteket nem osztottak meg róla, csak annyit, hogy a javaslat Izrael válasza a Hamász két héttel ezelőtt átadott ajánlatára.

Több ezren tüntetnek Palesztina mellett London belvárosában. A Parlament térről a Hyde Parkig vonuló meneten részt vett például Jeremy Corbyn is, a Munkáspárt korábbi elnöke. A menetet nagyon sok rendőr kíséri.