Több, mint 5,8 milliárd dollár összegű vételi ajánlat ömlött be a csütörtöki, magyar, 12 éves dollárkötvény-kibocsátás ajánlati könyvébe, amelyek közül végül 2,5 milliárd dollárnyit fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – tudta meg az IFR News.

A kötvénypiaci szolgáltató információi szerint az irányadó amerikai, 2033 novemberi lejáratú, államkötvény kamata felett végül 180 bázispontos felárral árazták be a papírt, tehát a kezdeti 200 bázispont körüli felár szűkült a kibocsátási folyamat során, a beömlő vételi ajánlatok mellett.

Mindez így is azt jelenti, hogy 5,741 százalékos lett dollár alapon a magyar papír hozama, a kuponja pedig 5,5 százalékos.

Ez összességében azt is magával vonja, hogy az ÁKK által az idei első negyedévre megcélzott, potenciálisan 2 milliárd dolláros kibocsátást közel háromszorosan túljegyezték, és ezt, illetve a hozam ajánlatokat látva végül 2,5 milliárdra emelte a bevont forrás méretét az adósságkezelő – írta a Portfolio.

A portál szerint az újév második munkanapján lezavart dollárkötvény kibocsátás néhány kedvező magyar hír, pontosabban egyes, Magyarországnak átutalt uniós források „meglovagolása” miatt is történhetett amellett, hogy a küszöbön álló reptérvásárláshoz is további forrásokat gyűjtött a kormány.

Fotó: Pixabays