A Diszkont Kincstárjegyek szerepe a magyar adósságfinanszírozásban

Az elmúlt években a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya ismét növekedésnek indult a magyar adósságfinanszírozásban, miután korábban csökkenő tendenciát mutattak. Ezek a papírok kulcsfontosságúak az állam rövidtávú finanszírozási igényeinek kiegyensúlyozásában, és 2024-ben jelentős változások várhatók a piacon.

A Diszkont Kincstárjegyek aukción kerülnek értékesítésre, és a befektetők diszkont árfolyamon vásárolhatják meg őket, hogy a lejáratkor a teljes névértéket visszakapják. A DKJ-k fontos szerepet töltenek be az államadósság-kezelésben, mivel lehetővé teszik a finanszírozási igények simítását, és a befektetők számára versenyképes alternatívát jelentenek a bankbetétekkel és a pénzpiaci alapokkal szemben. A magyar piacon a DKJ-k kétharmada a befektetési alapok és a lakosság kezében van, melyek biztonságos és likvid befektetési lehetőséget kínálnak a befektetők számára.

A DKJ-k forgalma és a hozzájuk kapcsolódó aukciók rendszeresek és változatosak. A 3 hónapos DKJ-ból minden kedden, a 6 hónapos papírt minden második szerdán, míg a 12 hónaposat minden második csütörtökön értékesítik. A lakossági befektetők számára is elérhetőek ezek a papírok, közvetlenül a másodpiacon vagy a Magyar Államkincstáron keresztül.

2024 március végén a kinnlevő DKJ mennyisége 1 944 milliárd forint volt, ami a központi költségvetés adósságának 3,58 százalékát tette ki. Az ÁKK célja az adósság hátralévő futamidejének hosszabbítása, és a likviditás biztosítására a repó piacot használja. Európában számos országban léteznek hasonló eszközök, és az Európai Bizottság is kibocsát ilyen jellegű papírokat a piac likviditásának elősegítése érdekében.

Az ÁKK 2024-ben két újítást vezet be: csökkenti a forgalomban lévő DKJ-sorozatok számát és csereaukciókat hirdet. A csereaukciók keretében a befektetők rövidebb futamidejű DKJ-sorozatokat cserélhetnek hosszabb futamidejűekre. A DKJ-hozamokat elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg, de a bankközi kamatok és az elvárt hozamok is befolyásolják azokat.

A DKJ-piac és a lakossági állampapírok kapcsolatáról a következő cikkünkben olvashatnak bővebben.