Washington bevetette a legendás Ghostridert Kína partjainál

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közös hadgyakorlatot tartanak, amely során az amerikai légierő AC-130J Ghostrider repülőgépét is bevetették szimulált célpontok ellen.

Az Egyesült Államok napok óta tartó hadgyakorlata a Fülöp-szigetekkel, a Balikatan 24 nevű hadművelet keretében zajlik, és május 10-ig tart, 17 ezer katona részvételével. A gyakorlat a Dél-kínai-tenger közelében történik, ami feszültséget szül a térségben. Az amerikai légierő különleges műveleti parancsnokságának (AFSOC) része az AC-130J Ghostrider, amely egyedülálló fegyverzettel rendelkezik, köztük 35 mm-es és 105 mm-es ágyúkkal, valamint képes a GBU-39 kis átmérőjű bomba, a GBU-69 kis siklótöltet, az AGM-114 Hellfire és az AGM-176 Griffin rakéta hordozására is.

A gyakorlat során a Ghostrider egy elhagyatott kisméretű halászhajót vett célba. Ez a döntés meglepő lehet, de nem véletlen, mivel Kína állítólag rendszeresen használ „eltévedő halászhajókat” a Fülöp-szigetek által is igényelt területek feltérképezésére. A gyakorlatról közzétett felvételek is alátámasztják ezt a tevékenységet.

A hadgyakorlat üzenetet küld Kínának, jelezve, hogy Washington tisztában van a kínai „szürke zónás” tevékenységekkel és kész keményebben fellépni a jövőben. A célpontként használt halászhajók általában nem rendelkeznek fegyverzettel, így közvetlen összecsapások során védtelenek, de logisztikai és megfigyelési szerepük révén értékes információkat szolgáltatnak a kínai haderő számára.