A 24.hu összegyűjtötte azokat a jogszabályi és egyéb változásokat, amelyek idéntől hatással lehetnek a mindennapi életünkre.

Jönnek az új kukák

Ha nem is egy csapásra, de januártól fokozatosan bevezetik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. Az első körben 14 város (Budapest XI. és XXI. kerülete, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés) társasházi övezeteiben induló rendszerhez önkéntesen lehet csatlakozni. A programban részt vevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, valamint szag- és kifolyásmentes. Emellett a társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.

Hogy miket lehet bedobálni ezekbe kukákba? Az üzemeltető közleménye szerint sokféle szerves hulladékot, például gyümölcsök és zöldségek maradékait, kávézaccot, teafüvet (viszont a filtert nem), fűszereket, tojáshéjat, főtt ételmaradékot, pékárukat és feldolgozott élelmiszereket, húskészítményeket is. Csontokat és az élelmiszercsomagolásokat viszont nem.

A szolgáltatás, amit az európai uniós előírásokkal összhangban vezetnek be, a lakosság számra ingyenes.

Ötven forint jár a visszavitt palackokért

Januártól az újonnan bevezetett betétdíjakkal drágulnak az italtermékek a boltokban, ami alapesetben ötven forint palackonként. Ezeket visszaváltva visszakaphatjuk a betétdíjakat. A nagyobb, 400 négyzetméternél nagyobb üzlettérű boltokban palackvisszaváltó automatákat helyeznek el, melyekbe a visszaváltható üveg-, fém- és műanyagpalackokat lehet bedobni, amiért ötven forint jár (az újratölthető palackoknál a gyártó mondja meg, hogy mennyi a betétdíj, így az több is, kevesebb is lehet ötven forintnál). Első körben 1400–2000 automatát üzemelnek be, később öt-hatezerre tervezik bővíteni a visszaváltó pontok számát.

Az indulás nem lesz teljesen zökkenőmentes, mert nem lesz minden palack visszaváltható, csak a külön jelzéssel ellátottak, a gyártók ugyanis június 30-áig felmentést kaptak: utána már csak kötelezően visszaváltható csomagolású termékeket szabad forgalomba hozniuk.

Fontos tudni, csak az ép, új logóval ellátott palackokat lehet visszaváltani, melyeknek sérülésmentes a vonalkódja. Bár minden visszaváltott palackért 50 forint jár, ezt nem készpénzben kapja meg a vásárló. Vagy utalvány formájában az adott boltban levásárolhatja az adott összeget, vagy az utalványt készpénzre válthatja az üzletben. Kérheti az összeget a bankszámlájára is, ha regisztrálja magát a telefonos applikációban, sőt jótékonysági szervezeteknek is felajánlhatja az automatán keresztül.

Eltűnnek az illetékbélyegek

Megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége január 1-jétől. A bírósági eljárási illeték elsősorban a következő módokon lesz megfizethető:

  • a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással,
  • EFER-számla közbeiktatásával (Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer),
  • közvetlen banki átutalással
  • vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz sárga csekken.

Ez utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróságok elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságok előtt jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek – természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják – tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék.

Fizetős lesz a teljes M0-s és több más útszakasz is

Januártól 235 kilométerrel bővül a díjköteles gyorsforgalmi szakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, illetve az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza is az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelete szerint.

Itt a teljes lista az utakról, amelyek fizetőssé válnak:

  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig,
  • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig,
  • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig,
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig,
  • az M0-s M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig,
  • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig,
  • az M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig,
  • illetve az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig.

Nem kell magunknál hordani a jogsit

Bár a nagyobb léptékű változásokat elvetették, néhány dolog változik a KRESZ-ben januártól. Nem kell például magunknál hordani a jogosítványt, hanem elég lesz telefonon megmutatni.

A friss (két évnél újabb) jogosítvánnyal rendelkezőknek pedig még jobban ügyelniük kell a szabályos vezetésre:

súlyosabb következményei lesznek ugyanis az általuk elkövetett szabálysértéseknek, akár szigorúbb eltiltás vagy utánképzés is lehetséges.

Megszűnik az OMSZ

Január 1-jétől már nem az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseiből fogjuk megtudni, hogy milyen idő várható, a kormány ugyanis az év végével megszüntette az intézményt. Feladatait egy újonnan létrehozott állami cég, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át. Az ott dolgozó kormánytisztviselők munkavállalóként dolgozhatnak tovább.

Már 11 millió forintot lehet igényelni a babaváróval

10-ről 11 millió forintra növekszik januártól a babaváró kölcsön igényelhető maximuma.

Csökken viszont az életkori korlát, csak azok a házaspárok vehetik igénybe, melyeknél a feleség még nem töltötte be a 30. életévét (korábban 41. év volt a plafon).

Lesz ugyanakkor egy átmeneti időszak 2024 év végéig, amikor a 30 és 40 év közötti nők is jogosultak lehetnek a hitelre, amennyiben igazolják a várandósságukat. A babaváró többi része nem változik: nincs kamat, csak fél százalékos kezelési költség, ha azonban nem születik meg öt éven belül a vállalt gyerek, akkor vissza kell fizetni a kamattámogatást, és megszűnik a kölcsön kamatmentessége is.

Jön a csok plusz

A sima avagy „városi” csokot kivezették, helyette jön januártól a csok plusz. Az új konstrukcióban magasabb összegű kamattámogatott hiteleket lehet igényelni, viszont a gyerekvállalás minden esetben feltétele a kedvezményes hitelhez jutásnak. A maximális hitelösszeg (három gyerekre, akik közül kettő lehet meglévő is) 50 millió forint, de ha csak egy gyereket vállalnak a gyerektelen párok, akkor 15 milliót lehet felvenni.

A második és minden további megszületett gyerek után 10–10 millió forintot elenged a hitelből az állam.

A támogatott hitel kamata 3 százalék, a futamidő 25 év. Első lakás esetén a vételár nem haladhatja meg a 80 millió forintot, ha már van meglévő lakás, akkor 150 millió forintos vételár a felső korlát.

Még több támogatás a falusi csokból

Ezzel párhuzamosan felturbózták a falusi csokot, jelentősen megemelték a támogatási összegeket. Januártól egy gyerek esetén az eddigi 600 ezer helyett 1 millió forint, két gyerek esetén 2,6 millió helyett 4 millió forint, három gyerek esetén pedig 10 millió forint helyett 15 millió forint támogatást igényelhetnek új lakás vásárlása vagy építése esetén a jogosultak. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni. 

Fotó: Frisshirek