Ferihegyi tragédia: Kitoloncolt nepáliakat szállított a balesetet okozó embercsempész

Három nappal a ferihegyi úti baleset előtt, amely két halálos áldozattal járt, kitoloncolták azokat a nepáliakat, akiket a karambolt okozó embercsempész szállított. A múlt csütörtökön este történt balesetben egy szabályosan közlekedő autó két utasa vesztette életét. A tragédiát egy 21 éves moldovai állampolgár, Iavorschi Nicolai okozta, aki egy Volkswagen Touareget vezetett, és a repülőtér felől a belváros irányába tartott.

A baleset után a nepáli utasok menekültek el a helyszínről, de ketten közülük irataikat a kocsiban hagyták, így a rendőrség azonosítani tudta őket, és másnap körözést adott ki ellenük. Az RTL Híradó információi szerint a hétfős nepáli csoportot négy nappal a baleset előtt fogták el Bács-Kiskun vármegyében, majd másnap ki is toloncolták az országból, de a moldáv embercsempész valahogy visszahozta őket.

Szakértők szerint az embercsempészek gyakran vállalják, hogy kitoloncolt személyeket többször is megpróbálnak visszahozni az országba, mivel a megbízás teljes összegét csak a sikeres beutaztatás után kapják meg. Márton René ügyvéd szerint ez gyakori gyakorlat, mivel az embercsempészek addig nem kapják meg a pénzüket, amíg sikerrel nem járnak. Jelenleg a rendőrség keresi a sofőrt, aki ellen elfogatóparancs van érvényben, és amennyiben elfogják, valószínűleg börtönbüntetésre számíthat. A nepáliakat is keresik, akik ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt indulhat eljárás, és akiket ismételten ki lehet toloncolni.