Új munkásszállások épülhetnek 20 milliárdos támogatással

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint 20 milliárd forintos támogatási program indul munkásszállások kialakítására, melynek keretében a következő három évben 25-30 új, 80-200 fős munkásszállás jöhet létre.

A támogatásra a vállalkozások szeptember 30-ig pályázhatnak, és a minisztérium szigorú feltételek mellett bírálja el a pályázatokat, amelyek összhangban állnak a vendégmunkások alkalmazásának korlátozásával. Az új munkásszállásokon csak akkor helyezhetnek el külföldi munkaerőt, ha nincs elég magyar munkavállaló, és legalább a felét magyaroknak kell kitennie a szálláson elhelyezetteknek. Ez a lépés a minisztérium szerint elősegítheti a hazai munkaerő mobilitását és csökkentheti a munkaerőhiányt.

Amennyiben a magyar munkavállalók aránya a pályázati időszak alatt 50 százalék alá csökken, a támogatás egy részét vissza kell fizetniük a tulajdonosoknak. A kihasználatlan szálláshelyeket szankciók érhetik, viszont a pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatásból létrehozott szállást legalább 10 évig munkásszállásként működtetik. A korábbi pályázatokhoz képest újdonság, hogy gyakornokokat és idénymunkásokat is elhelyezhetnek a szállásokon.

A munkásszállások iránti igény növekedésének hátterében a külföldi munkavállalók számának emelkedése áll. 2023 novemberében Magyarországon összesen 98,5 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ebből több mint 76 ezren harmadik országbeliak voltak. Az előző évhez képest 13 százalékos növekedést mutatnak a számok, különösen a harmadik országbeli munkavállalók esetében, akiknek száma közel 14 ezerrel nőtt. 2020 végén még csak 35-40 ezer külföldi munkavállaló volt az országban, akik közül sokan Szerbiából és Ukrajnából érkeztek, de egyre több ázsiai munkás is megjelenik a munkaerőpiacon.