A Nio és a BYD együttműködése

A kínai elektromos autógyártó Nio együttműködésre lépett a BYD-vel, hogy egy új, alacsonyabb árfekvésű elektromos autóhoz szerezzen be akkumulátorokat, amivel a Tesla piaci pozícióit kívánja megtámadni.

A Nio, amely mintegy tíz évvel ezelőtt alakult, eredetileg saját akkumulátorgyártásra törekedett, de a költségek csökkentése és a veszteségek mérséklése érdekében tavaly decemberben felhagyott ezzel a tervvel, és jelenleg az iparágvezető CATL-től vásárolja az akkumulátorok nagy részét.

A vállalat hétfőn bejelentette, hogy új márkáját Onvo néven indítja el angolul, míg kínaiul Ledao néven fut majd, és ezzel a prémium elektromos járművek piacára kíván belépni, ahol olyan neves versenytársakkal kell majd megküzdenie, mint a Mercedes.

A BYD és a Nio közötti megállapodás a BYD számára is előnyös, hiszen lehetővé teszi számukra, hogy az elektromos járművek értékesítésén túl tovább bővítsék bevételeiket. Ez a lépés rávilágít a kínai piacon jelenleg zajló, az elektromos járművek ára és az akkumulátorok piacán folyó kíméletlen versenyre.

A BYD a CATL mellett egy másik akkumulátorgyártóval, a CALB-vel is együttműködik, amely már a Nio beszállítója, és egy nagyobb akkumulátorcsomaggal látja el a márkát. A BYD egy kisebb akkumulátorcsomagot fog szállítani az Onvo egyik változatához, ezzel is erősítve a két cég közötti együttműködést.