Mindent megtett, hogy egyik gyermeke se örököljön utána, most vagyonának hatodára perlik a Müller drogérialánc tulajdonosát

Erwin Franz Müller, a Müller drogérialánc alapítója és tulajdonosa, aki fodrászként kezdte pályafutását, ma már több mint 900 boltot üzemeltet Európában, és a Forbes szerint 3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Erwin Franz Müller, aki 91 éves korában is aktívan részt vesz vállalatának irányításában, fodrászként kezdte karrierjét, majd az észak-amerikai drogériákban látott potenciál nyomán 1973-ban megnyitotta első üzletét Ulmban. A Müller-lánc ma már több mint 900 boltot számlál Európában, és közel 35 ezer embernek biztosít munkát.

Az üzletember magánélete azonban bonyolultabb, mint sikeres üzleti élete. Egyetlen vér szerinti gyermeke, Reinhard, aki az Egyesült Államokban szerzett gyakorlatot, a cég vezérigazgató-helyettesi pozíciójáig emelkedett, de a családon belüli feszültségek miatt később távoznia kellett a vállalattól. Reinhard 35 százalékos részesedése a cégben jelentős összeget képviselt, amelynek megszerzésére hosszú tárgyalások során került sor.

Miközben fiával alkudozott, Erwin három felnőtt barátját fogadta örökbe, akiket egy vadászaton ismert meg, és 2015-ben váltak hivatalosan is családjának részévé. A három fogadott gyermek lemondott kötelesrészükről egy szerződés keretében, amelyért cserébe Erwin anyagi kártérítést, mallorcai nyaralót és egyéb ajándékokat ígért nekik.

Reinhard is megállapodott apjával, és több száz millió eurót kapott a cégben lévő részesedéséért, valamint ő is lemondott a kötelesrészéről.

Erwin munkához való hozzáállását jól jellemzi, hogy 2022 augusztusában, amikor váratlanul felmondott a cég vezérigazgatója, ő maga vette át az irányítást, és a 90. születésnapja előtt visszatért a vezérigazgatói székbe.

Azonban 2023 őszén a fogadott gyermekek beperelték Erwint, mivel úgy érezték, hogy az örökbefogadás során megtévesztették őket, és a kötelesrészről lemondó szerződés érvénytelenítését kérték a bíróságtól. Ügyvédjük szerint a szerződés nemcsak erkölcstelen, hanem formailag is semmis, így a három fogadott gyermek igényt tarthat a kötelesrészre, amelynek összege körülbelül 500 millió euróra tehető.

Erwin második felesége, Anita Müller szerint a fogadott gyermekek csak a pénz érdekli, és az örökösödési vita veszélybe sodorhatja a vállalatot, amely csődbe menne, ha ki kellene fizetni a követelt összeget, és emiatt 40 ezer alkalmazott válna munkanélkülivé. A feleség szerint már nem beszélnek a fogadott gyermekeikkel, akiket hálátlannak és „iszapharcra kényszerítőnek” tartanak.

Erwin ügyvédei a védekezésüket a követelés megalapozatlanságára kívánják alapozni, állításuk szerint a fogadott gyermekek elhitették a házaspárral, hogy az örökbefogadásért cserébe semmilyen anyagi elvárásuk nem lesz, mégis perelnek most, pénzéhségük miatt.

A per az ulmi bíróságon kezdődött, ahol a három felperes és Anita Müller is részt vett, de Erwin távol maradt. Az egyik felperes vallomásában felidézte, milyen meghitt volt, amikor Erwin magángépével mentek Magyarországra vadászni.