III. Károly visszatér

III. Károly visszatér a közfeladatokhoz, az orvosok bizakodók a felépülését illetően, és a Buckingham Palota szerint első hivatalos programja egy rákbetegségeket kezelő intézet látogatása lesz.

Az orvosok pozitív hírekről számoltak be III. Károly állapotával kapcsolatban, és bizakodók, hogy a király felépülése kedvezően alakul. A Buckingham Palota közleménye alapján a király hamarosan Kamilla királyné kíséretében ellátogat egy rákbetegségeket kezelő intézetbe, ahol az ott dolgozó orvosokkal és a betegekkel találkozik. Ez a látogatás lesz az első az előttünk álló hetekben esedékes események sorában, és jövőhét kedden kerül megrendezésre.

A palota hozzátette, hogy bár a kezelések még nem értek véget, az orvosok elégedettek az eddig elért eredményekkel, és a király kezeléseit továbbra is folytatni fogják. Azonban még korai lenne megmondani, hogy a kezelések meddig tarthatnak.

Az év elején III. Károly prosztatamegnagyobbodás miatt került kórházba, de néhány nap múlva már kiengedték. Később azonban kiderült, hogy a 75 éves uralkodónál rákbetegséget diagnosztizáltak. A királyi család február elején hozta nyilvánosságra, hogy III. Károly király a rák egyik meg nem nevezett formájával küzd. A király nem sokkal ezután köszönetet mondott a támogató üzenetekért, amelyeket a betegsége alatt kapott, és „teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, várva, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a hivatalos teendőihez”.

Továbbá bejelentették, hogy júniusban fogadják a japán császárt és annak feleségét is a Buckingham-palotában. A király és a királyné továbbra is mélyen hálásak azért a sok kedvességért és jókívánságért, amelyet a világ minden tájáról kaptak az elmúlt év örömei és kihívásai során.

A Buckingham-palota nem tervez további részleteket megosztani az uralkodó állapotával és kezelésével kapcsolatban, de a király nagy biztatást kap, hogy újra elvállaljon néhány nyilvános feladatot, és nagyon hálás orvosi csapatának a folyamatos gondoskodásukért és szakértelmükért. A király folytatja a kezelést, de az orvosok „kellően elégedettek az eddig elért eredményekkel”, így hozzájárulásukat adták a további nyilvános szerepvállaláshoz. A király naplójában szereplő eseményeket szükség esetén módosíthatják, hogy minimálisra csökkentsék a felépülését veszélyeztető kockázatokat.

Károly menyét, Katalin walesi hercegnét, az uralkodó fia, Vilmos trónörökös feleségét is daganatos megbetegedéssel kezelik. Ezt a 42 éves hercegné maga jelentette be márciusban. Katalin elmondása szerint januárban elvégzett hasüregi műtétje után még az volt az orvosi szakvélemény, hogy a beavatkozást nem rákos elváltozás tette szükségessé. A műtét sikeres volt, de az utána elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy mégis daganatos megbetegedésről van szó. A hercegnőét kemoterápiás kezeléssel gyógyították.