Külön indul az MSZP Józsefvárosban

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem áll be Pikó András polgármester mögé, hanem saját polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket indít a június 9-én esedékes józsefvárosi önkormányzati választáson.

A 2019-es választáson az ellenzéki pártok közös jelöltjeként győztes Pikó András mögött ezúttal nem sorakozik fel egységesen az ellenzék, mivel az MSZP külön indul a választáson. Pikó András a szavazatok 49,6 százalékával, 11241 szavazattal nyert korábban.

Az atv.hu információi alapján az MSZP a 12-ből 11 körzetben saját képviselőjelöltet indít, és a szükséges ajánlásokat már összegyűjtötték. Szili-Darók Ildikó, a jelenlegi MSZP-s alpolgármester polgármesterjelölti indulásához szükséges aláírásokat is begyűjtötték.

Pikó András a 2019-es támogató pártoktól azt kérte, hogy a 12 egyéni választókerület harmadában ő jelölhessen képviselőt. Ebből a négy jelöltből az egyik a szocialista Camara-Bereczki Ferenc, aki független jelöltként indul, az MSZP pedig nem indít vele szemben saját jelöltet.

Pikó András szerint a kerület csak szívós terepmunkával és állandó jelenléttel nyerhető meg, amit a pártok erőforrásai nem biztosítanak. Hozzátette, hogy a 2022-es választások után a pártok tovább gyengültek, és az erőforrásaik az önkormányzati és az EP-kampány között oszlanak meg.

A polgármester szerint a helyi politika főkuszában nem az ilyen viták álljanak, mint hogy egy pártnak hány képviselőjelölti helye van, mivel ez a Fidesz hatalmának visszaépülését szolgálhatja Józsefvárosban.

Veres Gábor, a kerületi MSZP-elnök szerint viszont csúsztatás, hogy a DK és a Momentum osztották volna föl a választókerületeket, és azt állítja, hogy Pikó András kérése vezetett a konfliktushoz. Veres szerint az MSZP-nek vannak szavazói Józsefvárosban, és azokat a baloldali polgárokat sérti meg Pikó András, akik számára fontos a következetes, baloldali politika.

A választási kampányban az indulatok egyre fokozódnak országszerte. Pesterzsébeten Fekete Katalin, a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd polgármesterjelöltjének plakátjait ismeretlenek rongálták meg, amiért a jelölt feljelentést tett a rendőrségen. A DK–MSZP–Párbeszéd közleményében kiemelte, hogy nem fogják hagyni, hogy aljas módszerekkel próbálják lejáratni a jelöltjeiket, és Orbán Viktorra és pártkatonáira mutattak, mint a gyűlöletkeltés felelősei a magyar közéletben. Az önkormányzati és európai parlamenti választások kapcsán több helyen is jelentettek plakátrongálást és erőszakos cselekményeket, amelyek a kampányidőszak hivatalos kezdete óta történtek.

A politikai hangulatot tovább bonyolítja, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség választási gyűlést tartott Salgótarjánban, ahol a baloldal jelentős támogatottságot élvez. A gyűlésen Dobrev Klára és Karácsony Gergely is felszólalt, és a jelenlévők közül többen is véleményt nyilvánítottak Magyar Péterről, aki korábban a DK-t kék Fidesznek nevezte. Az események azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok közötti feszültségek nem csak Józsefvárosban, hanem országszerte éreztetik hatásukat a választási kampányban.

A megyei listák benyújtásának határideje lejárt, és a valasztas.hu adatai szerint az MSZP-nek a 19-ből 14 megyében lesz listája, ötben nem tudták összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. A Fidesz, a DK és a Mi Hazánk minden megyében összegyűjtötte a szükséges számú aláírást, míg a Momentum két megyében nem lesz önálló listája. Az LMP-re 6, a Jobbikra 4 megyében lehet szavazni, Jakab Péter pártja pedig két megyében tudott listát állítani. A Párbeszédnek és Gattyán György Megoldás Mozgalmának egyáltalán nincs megyei listája, és a Tisza Párt sem állít sehol megyei listát, Magyar Péter szerint trójai falovak miatt, bár a fővárosban lesz listájuk. A fővárosi listára 10 szervezet nyújtott be jelölést, köztük a Párbeszéd–DK–MSZP szövetség is. A Pulzus kutatása szerint a Tisza Párt jelenleg 16 százalékon áll, míg a DK–MSZP–Párbeszéd listára a budapesti lakosok 23 százaléka szavazna.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint országszerte 115 vármegyei listát és 10 fővárosi listát jelentettek be az önkormányzati választásra. A vármegyei listákon minden párt önállóan indul, egyedül a Fidesz és a KDNP állt össze, valamint Somogy vármegyében állt össze egy civil szervezet mögé több párt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt csak Fejérben, Márki-Zay Péter pártja pedig Békésben állított megyei listát. A Jakab Péter-féle Nép Pártjánnak Hajdú-Bihar és Nógrád vármegyében lesz listája. Magyar Péter kedd délután jelentette be, hogy bár mindenhol sikerült összegyűjteniük az ajánlásokat, „a Tisza Párt tiszta jövője és a magyarok bizalmának megérzése érdekében” nem adnak le megyei listákat.