A közvélemény-kutatók elleni támadásokról szól Hann Endre

Nyílt levelet írt Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója, amelyben a kormányközeli kutatóintézetek vezetőit szólítja meg, reagálva a Magyar Nemzetben megjelent, a kutatóintézeteket bíráló cikkekre.

A Medián vezetője, Hann Endre nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a közvélemény-kutató intézetek ellen indított, amit ő "karaktergyilkos kampánynak" nevez, miután a Magyar Nemzet több cikkben is negatív összefüggésben említette a kutatóintézeteket, köztük a Mediánt is. Hann szerint a cikkek sértő jelzőkkel, rágalmakkal és gyalázkodással operáltak, és hiányzott belőlük az egészséges szakmai elemzés vagy a jogos kritika.

A Medián ügyvezetője kifogásolja, hogy a cikkekben a kutatóintézeteket "baloldali" és "balos" jelzőkkel illették, amit stigmatizáló szándékkal tettek. Hann Endre magát nem tartja baloldalinak, és hangsúlyozza, hogy szakmai tevékenységéhez ezeknek a jelzőknek semmi köze. Ha egyszavas jelzővel kellene azonosulnia, a liberálist választaná, de ennek szakmai tevékenységéhez semmi köze.

Hann Endre szerint a kutatóintézetek elleni támadások nem véletlenek, és hasonló esetek már korábban is előfordultak, bár nem ilyen intenzitással és nem ennyi célpont ellen. Úgy véli, ezek a támadások akkor történnek, amikor a kormány és a párt kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredményektől tart.

Végül Hann Endre a kormány- és Fidesz-közeli kutatóintézetek vezetőit szólítja fel, hogy álljanak ki a szakma ellen irányuló támadásokkal szemben, és a szakmai szolidaritás jegyében határolódjanak el a propagandától. Nyílt levelére nyilvános választ is vár. A Magyar Nemzetben megjelent cikkekben hét nem-kormányközeli kutatóintézetet említettek meg név szerint, ezek a 21 Kutatóközpont, az Idea, az Iránytű, a Medián, a Publicus, a Republicon és a Závecz Research.

Hann Endre áprilisban egy interjúban azt mondta, hogy az elmúlt időszakban több olyan felmérés készült, amelyet a készítője nem hozott nyilvánosságra, vagy ezt csak késleltetve tette meg. Szerinte az is érdekes, hogy milyen adatokat nem láttunk mostanában.