Németországi munkahelyek veszélyben

A német gazdaságkutatók szerint a válság idén még nagyobb csapást mér a foglalkoztatásra, ami a munkanélküliség 2015 óta nem látott szintjére emelkedhet.

A Német Gazdasági Intézet (IW) legfrissebb tanulmánya szerint a német foglalkoztatás helyzete idén kritikus lehet, mivel a gazdasági válság mélyülése miatt a munkanélküliségi ráta a 2015 óta legmagasabb szintre nőhet. Az előrejelzések alapján a munkanélküliek száma Európa legnagyobb gazdaságában 2,8 millióra emelkedhet, ami 200 ezerrel több, mint a tavalyi évben.

Holger Schäfer, az IW munkaerő-piaci szakértője a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a munkaerőpiac, amely tavaly még stabil volt, idén megremeghet, és a válság mélyülése várható. A cégek foglalkoztatási tervei nem mutatnak növekedést, és az újonnan regisztrált üres álláshelyek száma márciusban az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter optimista előrejelzése ellenére a vezető közgazdasági intézetek szerint a német gazdaság növekedése 2024-ben mindössze 0,1 százalék lehet, ami jelentősen elmarad a korábban várt 1,3 százaléktól. A magas kamatlábak, a gyenge globális kereslet és a politikai bizonytalanság akadályozzák a gazdaság felépülését.

A német gazdaság a világjárvány idején gyökerező elhúzódó recesszióval küzd, amelynek következtében a termelékenység megtorpant, és az export csökkent. Az energiaintenzív áruk versenyképessége sérült, a vállalati beruházások 2017-es szintre estek vissza, és az infláció jelentősen fékezte a magánfogyasztást.

Az IW szerint a foglalkoztatás helyzete nem fog javulni a közeljövőben, mivel a baby boom korosztály eléri a nyugdíjkorhatárt, és szükség lenne a munkaerő pótlására, miközben a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is fennáll. A cégek vonakodása az új alkalmazottak felvételétől rontja az álláskeresők esélyeit, és a munkanélküliség tovább nőhet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a második félévben a munkanélküliség még a koronavírus-járvány idején jellemző válságszintet is meghaladhatja. Tavaly a német gazdaság 0,3 százalékkal esett vissza, de a foglalkoztatottak száma nőtt, mivel a vállalatok a szakképzettek várható hiánya miatt tartalékolták a munkaerőt. Azonban ez a stratégia nem tartható fenn hosszú távon, és a termelékenység csökkenése miatt a vállalatoknak módosítaniuk kell a létszámot.