A járvány nyerteseinek bukása a tőzsdén

Az egykor a Covid-járvány idején virágzó tőzsdei cégek értéke mára drasztikusan csökkent, és a korábbi kedvencek piaci vonzereje szinte teljesen elpárolgott. A koronavírus járvány kirobbanását követő lezárásokból profitáló, egymilliárd dollárnál többet érő 50 cég piaci értéke több mint egyharmadával, 1,5 billió dollárral zuhant vissza az S&P Global adatai alapján.

A járvány első hullámának lezárásai miatt a tőzsdék hatalmas mélyrepülésbe kezdtek, az S&P 500-as index például közel egyharmadát veszítette el értékének. A jegybankok és kormányok beavatkozása, mint például az Egyesült Államokban nyújtott egyszeri segélyek, megállították az összeomlást és fenntartották a befektetési termékek iránti keresletet.

Az ingyen kiosztott pénz hatására a kisbefektetők tömegesen fordultak a tőzsde felé, különösen az Egyesült Államokban, ahol a korlátozások miatt nőtt a képernyők előtt eltöltött idő.

A Zoom, amely a videokonferenciákra specializálódott, 2020-ban 765 százalékos részvényárfolyam-emelkedést ért el, de azóta értékük 80 százalékkal esett, ami több mint 77 milliárd dolláros piaci értékcsökkenést jelent. A nagy technológiai vállalatok, mint a Facebook, a Microsoft, a Google és az Apple, felismerték a videokonferenciák jelentőségét és fejlesztették saját szolgáltatásaikat.

A Peloton, az okos edzőkerékpárokat gyártó cég részvényei a járvány előtti 25 dollárról 2020 végére 155 dollár fölé emelkedtek, de most már csak 4 dollárt érnek, ami mintegy 43 milliárd dollárnyi piaci kapitalizáció elvesztését jelenti.

A Tesla 2020-ban 787 százalékkal növelte piaci értékét, de azóta visszacsúszott, a Shopify, a JD.com és a Chewy e-kereskedelmi csoportok pedig szintén jelentős veszteségeket szenvedtek el.

A gyógyszeripari és vakcinagyártó cégek részvényei időbeli elcsúszással érték el csúcspontjukat, de a Pfizer részvényei most 20 százalékkal kevesebbet érnek, mint a járvány előtt, és az AstraZeneca bejelentette, hogy felhagy a Covid-vakcinája értékesítésével.

Az eredeti 50 nyertes cég közül mindössze hét, például a kínai BYD, a T-Mobile és a CATL, tudott további nyereséget felmutatni, de ezek nem a járványhoz köthetőek. Más cégek, mint az Nvidia és az Amazon, a járványt követő trendeken nyertek, de ez már egy másik történet.