A személyes ügyintézés előnyei az online közigazgatási szolgáltatásokkal szemben

A politikai bizalom helyreállítása érdekében Franciaország a személyes ügyintézésre helyezi a hangsúlyt, amely a sárgamellényes tüntetések hatására vált kiemelt jelentőségűvé. A France Services kezdeményezés célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a közszolgáltatásokat, és ezzel erősítse a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat.

A választópolgárok és a kormány közötti valós együttműködésre való összpontosítás lehet az egyik megoldás a közvélemény kiábrándultságának kezelésére. Franciaországban a sárgamellényes tüntetések hatására jelentősen megváltozott az állampolgárok és a kormány kapcsolata. A tüntetések a közszolgáltatások könnyebb hozzáférhetőségét követelték, és a digitális szakadék tovább súlyosbította a helyzetet.

Amélie de Montchalin, a közszolgáltatásokért felelős akkori miniszter és csapata a kanadai egyablakos ügyintézés modelljét vette alapul, hogy létrehozzák a France Services irodákat, amelyek célja, hogy mindenki 30 percen belül elérhessen egy ilyen irodát.

A helyi közösségekkel való szoros együttműködés eredményeként a France Services irodák a helyi lakosság igényeihez igazodva, más helyileg releváns szolgáltatásokkal kiegészülve működnek, miközben megfelelnek a megszabott szigorú kritériumoknak.

A France Services kezdeményezés az emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, és lehetővé teszi, hogy a segítségre szoruló polgárok valódi emberekkel, tudásukban megbízható szakértőkkel kerüljenek kapcsolatba. A személyes interakciók előnyben részesítése mellett a szolgáltatások egy része online is elérhető, és az ügyek 80%-át már az első konzultáció során megoldják.

A France Services sikeresen túlteljesítette a 2050 iroda megnyitására vonatkozó célját, jelenleg közel 2700 ügyfélközpont működik országszerte, havonta mintegy 900 ezer találkozóval és 96%-os ügyfélégedettségi rátával.

A közszolgáltatások hatékony működése elősegíti a közösségi érzés kialakulását, és Franciaország jó úton halad a kormány és a polgárok közötti közvetlen kapcsolat helyreállításával.