Kút mélyén az Uber részvényei

Jelentős veszteséggel zárta az idei első negyedévet az Uber, a cég áprilisban kezdődő negyedévre vonatkozó bevételei pedig elmaradtak a Wall Street-i várakozásoktól.

Az Uber részvényei közel 9 százalékkal estek a piaci előrejelzésektől eltérő negyedéves eredmények hatására szerdán, ami 2022 októbere óta a legnagyobb egynapos esés az értékpapírok történetében. A cég kiigazított alapon részvényenként 32 cent veszteséget szenvedett el, ami jelentősen elmarad a 23 centes nyereségre vonatkozó várakozásoktól.

Veszteséges negyedév

A fuvarbérlési szolgáltatást kínáló cég bevétele 15 százalékkal, 10,13 milliárd dollárra emelkedett, ami valamivel meghaladta a 10,11 milliárd dolláros becslést, ennek ellenére 654 millió dolláros nettó veszteségről számolt be az első negyedévében. A platformon lebonyolított tranzakciók teljes értékét jelző negyedéves bruttó foglalások 37,65 milliárd dollárra rúgtak, ami nemsokkal elmaradva a 37,92 milliárd dolláros előrejelzéstől. A második negyedévre pedig 38,75 és 40,25 milliárd dollár közötti bruttó foglalást várnak.

A felemelkedő rivális

Az Uber Egyesült Államokban és Kanada egyes részein működő riválisa, a Lyft jobb eredményeket ért el, és erős második negyedévi eredményekre számít, abban bízva, hogy további piaci részesedést tudnak az Ubertől szerezni. Az Uber jelenleg mintegy 70 országban van jelen. A YipitData adatai szerint a márciusi negyedévben az Uber részesedése 72% volt az amerikai fuvarmegosztó piacon, ami növekedést mutat a két évvel ezelőtti 68 százalékhoz képest.

: Reuters