Pakisztánban vészhelyzet az oktatás terén

Pakisztán kormánya vészhelyzetet hirdetett az oktatás területén, mivel az országban 26 millió iskoláskorú gyermek nem részesül oktatásban, ami globális viszonylatban a legmagasabb szám. A vészhelyzet kihirdetésével a probléma kezelése a kormány prioritásává válik, és ehhez pénzügyi források is rendelkezésre állnak.

A kormányzat szakpolitikai és adminisztratív eszközökkel kívánja kezelni a helyzetet, és arra törekszik, hogy a szülőket is bevonja gyerekeik iskoláztatásába. Sehbaz Sarif miniszterelnök egy ünnepségen hangsúlyozta, hogy a kihívás jelentős erőforrásokat és elkötelezettséget igényel, de megoldható.

Pakisztán, amely egy 240 millió lakosú atomhatalom, az oktatás terén jelentős lemaradást mutat a világ átlagához képest. Ennek oka többek között a hosszú ideje tartó belső konfliktusok, a politikai és gazdasági bizonytalanság, a szegénység, valamint az éghajlatváltozás hatásai.

Az ENSZ adatai szerint az országban az 5 és 16 év közötti gyerekek közel 40%-a nem jár iskolába, ami több, mint bármely más országban. Ebben a helyzetben Pakisztán az ENSZ és a brit külügyminisztérium Külföldi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalának pénzügyi és technikai támogatására támaszkodik.

Jane Marriott, Nagy-Britannia iszlámábádi főbiztosa szerint Pakisztán sürgősen szükséges megoldást találnia az oktatási válságra.