Hatalmas bukás a Tour de Hongrie első szakaszán

Sam Welsford nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányát, míg a legjobb magyar versenyző Rózsa Balázs lett az első szakasz után.

A mezőny Karcagról indult a 166 kilométer hosszú, sík távon, amely 340 méter szintemelkedést rejtett a hajdúszoboszlói célállomásig. Filutás Viktor, a Karcag Cycling csapatának versenyzője, aki a magyar válogatott színeiben is indult, az MTI-nek elmondta, hogy szeretnének szökésben megmutatni magukat, ami sikerült is, hiszen a szökésben lévő négyfős csoportban helyet kapott Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) és ő is.

Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, hiszen csepergő eső és borús idő fogadta őket, ennek ellenére sokan kilátogattak a pálya mellé, és különböző nemzetek zászlói lobogtak a szélben. Iskolás csoportok és családok is szurkoltak a kerékpárosoknak, a Hortobágyon pedig szürkemarhák és csikósok jelentek meg az út mentén.

A verseny elején két bukás is történt, amelyben érintett volt a háromszoros világbajnok Peter Sagan is, de mindkét versenyző visszatért a mezőnybe. Az erős szél miatt a mezőny nem diktált nagy tempót, az első órában 42,5 km/ó, a másodikban 41,15 km/ó volt az átlagsebesség. A szökevények legnagyobb előnye bő három perc volt, de a táv jelentős részében két perccel vezettek a mezőny előtt.

A hajdúszoboszlói körpályát a versenyzők háromszor teljesítették, ahol a szökésből legtovább kitartó cseh Martin Voltrát az utolsó körben fogta be a sprintercsapatok vezette mezőny. A cél előtt hét kilométerrel három versenyző esett el, köztük Orosz Gergő (Epronex-Hungary), és Sagan technikai probléma miatt időlegesen lemaradt.

Az utolsó száz méteren egy nagy bukás történt, amelyben egy magyar válogatott kerékpáros is érintett volt, de az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) győzött, megelőzve két olasz versenyzőt, Samuel Quarantát (MBH Bank Colpack Ballan) és Jakub Mareczkót, így ő viselheti először a sárga trikót. A magyarok közül Rózsa Balázs érte el a legjobb helyezést, ezzel a fehér trikót is megszerezve.

A 45. Tour de Hongrie csütörtökön folytatódik a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres etappal. Az öt szakasz alatt a mezőny összesen 851 kilométert teker és 7871 méter szintemelkedést küzd le, a verseny vasárnap ér véget Pécsett. Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti a versenyt.

A befutó egy nagy bukást is hozott magával, körülbelül tíz kerékpáros került a földre, akik a harmadik-negyedik sorban tekertek. Peák Barnabás csúnyán lehorzsolta magát, és a dán Sebastian Kotze Changizi is szakadt mezben, nagy felületű horzsolásokkal sántikált át a célvonalon miközben csapattársa tolta át a célvonalon a biciklijét.

A szakasz elején megszökő négy kerékpáros közül Martin Voltr bírta legtovább, őt a cél előtt 15 kilométerrel darálta be a mezőny. Rózsa Balázs és Filutás Viktor a legjobb magyarnak járó címért vívtak különcsatát, az időbónuszokkal is járó részhajrákon mindketten 4-4 másodpercet szereztek, így közöttük a végső befutó döntött Rózsa javára.

„Ezzel a nappal egy hatalmas nyomás került le a csapatról, mutattuk magunkat a szökésben, és viselhetjük a legjobb magyarnak járó fehér trikót is. Bármi is történik, az alapelvárást teljesítettük a csapat és a szponzorok felé. Azért van bennünk hiányérzet, szerettem volna Karl Ádámak segíteni az utolsó kilométereken, mert megvolt a sebessége ahhoz, hogy a legjobb tízben legyen. Annyira nem voltam boldog a szökéssel, mert Filutás Viktor tízból nyolcszor megver a hajrákban, így tudtam, hogy nehéz lesz a fehér trikót megszerezni” – mondta Rózsa Balázs, aki már a szakasz előtt tervezte, hogy bekerül az elmenésbe, ki is volt jelölve rá. Csapatával idén többet tudtak versenyezni a szezon elején, mint tavaly, még az olasz Giro d'Abruzzón is elindulhattak, így olyan terhelést kaptak, amivel felkészülten vághattak neki a magyar körnek.

A Tour de Hongrie mezőnye csütörtökön Tokaj és Kazincbarcika között teker majd 162 kilométert, és ugyan dombosabb lesz a terep, akkor is mezőnyhajrá várható.