Románia növelheti a gáztermelést, Magyarország többet importálhat

Románia a Fekete-tenger mélyebb részein lévő földgázkincs kitermelésével kezdhet, amely jelentős mértékben hozzájárulhat Magyarország energiaellátásának diverzifikálásához. A magyar kormány régóta várja ezt a lépést, és a tervek szerint 2027-től évi egymilliárd köbméter gázt szerezhetünk be Romániából, ami csökkentheti az orosz gázimporttól való függőségünket.

Az OMV Petrom és a Romgaz vállalatok április elején az Európai Parlamentben tartott bemutatójukon jelezték, hogy a Neptun Deep földgázkitermelési projekt évi nyolcmilliárd köbméter gáz kitermelésére lehet képes, ami kétszerese a korábbi várakozásoknak. A Capital román lap hozzátette, hogy a projekt jelentősen csökkentheti az orosz gázimporttól való függőséget.

A 24.hu információi szerint a magyar MVM legalább egymilliárd köbméter gázra pályázhat, de a pontos mennyiség még kérdéses. A román-magyar interkonnektor kapacitása jelenleg nem elegendő a várható négymilliárd köbméteres pluszkitermelés EU-felé történő továbbításához.

A Neptun Deep projekt előkészítése

Az OMV Petrom és a Romgaz konzorciuma már a szükséges szerződések nyolcvan százalékát megkötötte, és a fúrásokat 2024-ben tervezik megkezdeni. A Romgaz inkább "csendes társ" a beruházásban, míg az OMV Petrom a projekt gyakorlati megvalósítását végzi. A teljes kapacitással történő működés 2029-re várható.

Az EU jelenleg óvatosan ad földgázzal kapcsolatos fejlesztésekre támogatást, mivel a megújuló forrásokat részesíti előnyben. Románia a Neptun Deep gázmező kitermelésével az EU egyik legnagyobb földgázlelőhelyét aknázhatja ki a jövőben.

Magyar remények és kormányzati megszorítások

Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban még évi négymilliárd köbméteres gázimportról beszélt, de a remények egyelőre nem valósultak meg. A magyar kormány továbbra is erősen függ az orosz gázimporttól, és 2021 óta egy új, 15 éves gázszerződés köti az országot Oroszországhoz.

A román állam különadóval sújtja az OMV Petromot, amely a Neptun Deep projekt finanszírozásában oroszlánrészt vállal. A cég 2023-ban csökkenő termeléssel és nyereséggel szembesült, miközben a román kormány restrikciós intézkedéseket hozott ellene.

Az OMV Petrom szerepe és a környezetvédelmi kihívások

Az OMV Petrom a legnagyobb integrált energiaipari cég Délkelet-Európában, és jelentős adóbevételt generál a román költségvetés számára. A Neptun Deep projektben az OMV Petrom és a Romgaz birtokolja a kutatási-termelési jogokat, amelyek a szabadpiaci értékesítést teszik lehetővé.

A Greenpeace környezetvédő szervezet tiltakozik a projekt ellen, mivel szerintük a gázkutak fúrása környezeti károkat okozhat.

Tenger alatti áramvezeték és szélenergia

Románia az offshore-szélenergia területén is terveket szövöget, és a Fekete-tengeren megvalósuló szélturbinák által előállított áramot egy nemzetközi hálózat részeként tervezik hasznosítani. Magyarország is jelezte érdeklődését egy Fekete-tenger alatti elektromos vezeték projektben való részvételre.