Orbán és Hszi Csin-Ping Pécsen jelentheti be a kínai autógyár építését

A Szabad Európa értesülései szerint Hszi Csin-Ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Pécsen fogja bejelenteni a Great Wall Motors kínai autógyártó cég első európai üzemének létesítését Bicsérd mellett.

A 24.hu februári beszámolója alapján Pécs közelében egy jelentős területet ipari övezetté nyilvánítottak, ami kiemelten fontos a város ivóvízellátása szempontjából, és korábban akkumulátorgyár létesítésével kapcsolatos találgatások tárgya volt.

Az mfor.hu márciusi cikkében szerepel, hogy a Great Wall Motors 600 hektáros területen tervez autógyárat és kiszolgáló egységeket építeni, ahol az Ora középkategóriás és a Wey prémiumkategóriás autóit is gyártaná. A tervezett terület nagysága különösen figyelemre méltó, ha összehasonlítjuk azzal, hogy Szegeden a BYD kínai vállalat csupán 40 hektáron valósítja meg elektromos autógyárát.

Május 8. és 10. között Magyarországra látogat a kínai elnök. Hszi Csin-pingnek azonban nem csak Budapesten lesznek hivatalos programjai, hanem a Szabad Európa úgy értesült, hogy a magyar kormányfővel közösen bejelenthetik a Great Wall Motors kínai autógyár pécsi üzemnyitását. Európai körútra jön a kínai elnök, ennek keretében Magyarországra is ellátogat, ezt a héten a Kormányinfón is megerősítette Gulyás Gergely miniszter. A látogatás programjáról még keveset tudni, de a Szabad Európa több, egymástól független forrásból származó információi szerint Hszi Csin-Ping és Orbán Viktor egyik nap Pécsre is elutazik, hogy bejelentse a nagy kínai autógyártó cég, a Great Wall Motors (GWM) a város melletti Bicsérden építi fel első európai üzemét.

Először éppen egy évvel ezelőtt hozták hírbe Magyarországot, mint versengő célpontot a kínai óriásicég számára. Pár héttel ezelőtt pedig már az is kiszivárgott, hogy a nyolcadik legnagyobb kínai elektromos autógyártó, a Great Wall Motors, a Pécs melletti Bicsérdre érkezik. Ennek fényében külön érdekes, hogy ennél a kínai autógyártó vállalatnál járt Szijjártó Péter pár nappal ezelőtt.