591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes magazin friss listájából. Tavaly Csányi Sándor OTP-vezér és Felcsuti Zsolt vette át a vezetést a leggazdagabb magyarok listáját 2017 óta vezető Mészáros Lőrinctől. Idén ez visszafordult és újra Orbán Viktor barátja lett Magyarország leggazdagabb embere, megelőzi Csányi Sándor OTP-vezért, akinek 573,7 milliárd forint, és Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding tulajdonosát, akinek 442,9 milliárd forint a becsült vagyona.

A lista első 10 helyezettje a következő:

  1. Mészáros Lőrinc és családja becsült vagyona: 591,3 milliárd forint. Korábban a vagyonának a növekedési üteme lelassult, majd stagnált, Mészáros Lőrinc a tavalyi listán a harmadik helyre fért fel. A vagyona az elmúlt egy évben a becslés szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt.
  2. Csányi Sándor becsült vagyona: 573,7 milliárd forint. Csányi Sándor vagyonának csak kis szeletét teszik ki az OTP-részvények, annál nagyobbat a Bonafarm. A vagyonának már több mint felét az agrárium adja.
  3. Felcsuti Zsolt becsült vagyona: 442,9 milliárd forint. Az MPF Holding tulajdonosa harmadszor is behúzta a dobogót.
  4. Veres Tibor becsült vagyona: 438,2 milliárd forint. Vagyonának legnagyobb szeletét a magyar ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplőjét, a Winget is tulajdonló Dayton Invest csoport adja.
  5. Gattyán György becsült vagyona: 424,8 milliárd forint. A Docler Holding továbbra is növekedésben van, 2022-es éves forgalma 449 millió euró volt, és 2023-ban tovább növekedett, még mindig elsősorban az erotikustartalom-szolgáltató Jasmin.com-nak köszönhetően – írja a Forbes. (Gattyán György üzleti portfóliójába tartozik lapunk, a frisshirek.hu kiadója is.)
  6. Szíjj László becsült vagyona: 281,3 milliárd forint. A Forbes becslése szerint az állami közbeszerzéseken rendszeresen nyertes építőipari nagyvállalkozó vagyona 23 százalékkal gyarapodott egy év alatt, de vagyonnövekedésének üteme csillapodott.
  7. Jellinek Dániel becsült vagyona: 249,5 milliárd forint. Cégének, az Indoteknek tizenkét európai piacon vannak számottevő ingatlanérdekeltségei és nagybanki finanszírozói kapcsolatai.
  8. Demján Sándorné és családja becsült vagyona: 225,6 milliárd forint.
  9. Széles Gábor becsült vagyona: 206,8 milliárd forint. Üzleti karrierje a ’80-as években számítógép-alkatrészek forgalmazásával indult, a ’90-es években a Videoton privatizációjával folytatódott - emlékeztet a Forbes.
  10. Garancsi István becsült vagyona: 197,3 milliárd forint. A Market Zrt. társtulajdonosa majdnem ötvenmilliárd forintos növekedést könyvelhetett el idén. Garancsi a kaszinóbizniszben is érdekelt.

Az idei listán nyolc olyan milliárdos van, akik a korábbi években lecsúsztak, de idén újból visszatértek az ötvenes listára. Ilyen például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója vagy a 4iG-vezér Jászai Gellért, és Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa - jegyzi meg a Telex

Idén először Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, és egyből a középmezőnybe, a 27. helyre lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával. Befért az 50 leggazdagabb magyar közé Száraz István, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja is, aki 125,7 milliárdon ül a Forbes szerint. A NER kedvenc médiavállalkozója, a leginkább a kormány gyűlöletkampányainak kivitelezőjeként ismertté vált Balásy Gyula becsült vagyona pedig 56,8 milliárdos, így ő a 40. leggazdagabb magyar. 

Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg. A lap azt írja, hogy most először öt magyar is lesz a Forbes nemzetközi (dollár)milliárdoslistáján.

Fotó: Facebook