A luxuskategórián nem fogott a lakáspiaci válság, a legdrágább lakóingatlanokat a keresletcsökkenéstől függetlenül továbbra is vastagon árazzák – derül ki a Világgazdaság számára az Ingatlan.com által összeállított friss toplistából.

A friss hirdetési adatok 3,1-3,5 milliós átlagos négyzetméterárakat mutatnak a top utcák körében.

Nem meglepő módon az élbolyban a budapesti kerületek ikonikus utcái és a Balaton-parti települések közterei találhatók.

A tíz legdrágább közterület a két balatoni kivételtől eltekintve mind fővárosi, de még ezek között sem találunk olcsóbbat négyzetméterenként 2,7 millió forintnál

– összegezte az aktuális árakat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

A legolcsóbb utcákban viszont az átlagos négyzetméterár nem haladja meg a 35 ezer forintot sem.

Idén a Bács-Kiskun megyei Hercegszántó Vörösmarty Mihály utcája 34 ezer forintos négyzetméterárral a bronzérmes. A második helyezett szintén Bács-Kiskunban található, nevezetesen Katymár település Szent István utcája, ahol átlagosan 29 ezer forintos négyzetméterárral kerültek le az eladásra kínált ingatlanok a hirdetések közül. A legolcsóbb 2023-ban a pécsi Búzakalász utca lehet 26 ezer forintos fajlagos árral.

Ezek alapján több mint százszoros a különbség az idei év legdrágább és legolcsóbb utcái között.

A Központi Statisztikai Hivatal ingyenes Ingatlanadattár kiadványában részletes területi bontásban és visszamenőleg lehet az eladási átlagárakat böngészni utcánként is, a toplisták eleje és vége is beszédes. 

Fotó: Wolfy