Magyarországot is felszabdalja Európa nagy törésvonala?

Nemzetek Európája vagy Európai Egyesült Államok? Az idei európai parlamenti választások egyik keretezése, hogy összeméri erejét a szuverenista és a föderalista tábor. Politikai elemzőt kérdeztünk arról, hogy Magyarországon is látható-e ez a törésvonal.

„Itt a vissza nem térő alkalom, hogy a hanyatló progresszív liberális világszellem helyébe egy másik világszellemet, egy szuverenista világrendet állítsunk” – jelentette ki Orbán Viktor az idei CPAC Hungary konferencián tartott beszédében.

Nagy Attila Tibor szerint a Fidesz-KDNP időről-időre erőteljesen hangsúlyozza a szuverenista-föderalista törésvonal meglétét a magyar politikában. A kormányoldal kommunikációs csapásiránya szerint a Fidesz képviseli a "jó" vonalat, vagyis a tagállamoknak – köztük Magyarországnak – járó szuverenitás védelmét "Brüsszel" túlhatalma ellen, míg a magyarországi ellenzék az Európai Unió erőteljes hatalmát képviseli.

A politikai elemző kiemelte, hogy a Fidesz hosszú évek óta következetesen ellenzi, hogy további hatásköröket adjanak át az EU-nak és elítéli "Brüsszel lopakodó hatáskörnövelését" is. Az Orbán-kormány uniós politikája azonban nem mindig annyira merev, mint amennyire elsőre látszik: az uniós honvédelmi együttműködést a magyar fél nem ellenzi, bár az ukrán-orosz háború óta berzenkedik attól, hogy Magyarország részese legyen az Ukrajnának történő közös fegyverbeszerzésnek.

Az Európai Egyesült Államok hazai támogatói

A Demokratikus Koalíció évek óta az Európai Egyesült Államok mellett érvel, bár részletesen még nem fejtette ki, hogy ebből konkrétan mi következne. A Gyurcsány-párt élesen szemben áll a Fidesz-KDNP Európa-politikájával és szinte kritika nélkül képviseli politikailag belföldön az Európai Unió intézményeit a magyar kormánnyal szemben. A Momentum kommunikációjában is hangsúlyos szerepe van Európának, az egyik kampányszlogenjük úgy szól, hogy „Válaszd Európát! Válaszd a Momentumot!”, valamint visszatérően hivatkoznak arra a statisztikára, amely szerint Donáth Anna és Cseh Katalin a legaktívabb magyar európai parlamenti képviselők.

Donáth Anna szerint Magyarország jövőjét nem bezárkózó nemzetállamként, hanem egy erős Európa szuverén tagjaként képzeli el. Az Európai Egyesült Államokról való vizionálás szerinte csak a valódi kihívásokról való párbeszéd elkerülését szolgálja.

Középen állók és euroszkeptikusok

A Magyar Péter-féle Tisza Párt középen áll, Európa-pártinak mondja magát, sürgeti Magyarországnak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozását és hajlandó a jobb EU-kapcsolatok kialakítására. A Mi Hazánk Mozgalom erősen euroszkeptikus, de nem szorgalmazza az EU-ból való kilépést, hanem a tagállamok szuverenitásának erősítését szorgalmazza.

Állást nem foglalók, 180 fokot fordulók

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Európa-politikája nem foglal érdemben állást a szuverenista versus nemzetállam vitában. Az LMP az EU-ból történő kilépést nem tűzte zászlajára, de javítani kíván az európai klímapolitikán. A Jobbik Európa-politikájában 180 fokos fordulatot azonosított Nagy Attila Tibor: a párt ma már határozottan Európa-pártinak mondja magát.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.