Titkos hangfelvételek jogi vonatkozásai

Bár a hangfelvételek készítéséhez és felhasználásához általában az érintettek hozzájárulása szükséges, vannak kivételes helyzetek, amikor a rejtett felvétel készítése jogi következmények nélkül megengedett.

A Polgári törvénykönyv értelmében a hangfelvétel elkészítéséhez az érintett személy hozzájárulása szükséges, ennek hiányában személyiségi jogi sérelem érheti az érintettet. A Bírósági Döntések Tára 2011. 2442. számú döntése szerint azonban nem minősül visszaélésnek a hangfelvétel készítése, ha az közérdekből vagy jogos magánérdekből, például fenyegető vagy már bekövetkezett jogsértés bizonyítása érdekében történik.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, Barta Péter az Economx megkeresésére kifejtette, hogy a hozzájárulás lehet kifejezett vagy konkludens, azaz a magatartásból következtethető beleegyezés is. Azonban a hozzájárulás nem terjed ki automatikusan a felvétel felhasználására, például annak nyilvánosságra hozatalára.

A titkos hangfelvétel adatvédelmi szempontból is aggályos lehet, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság magánszemélyekkel szemben ritkán szab ki bírságot.

A titkos hangfelvétel felhasználása a bírósági eljárásokban

Polgári perben a jogsértő módon szerzett bizonyíték csak kivételes esetekben használható fel, míg büntetőeljárásban szabadon felhasználható bizonyítékként szolgálhat. Egy titkos hangfelvétel, amely például jogellenes felmondást rögzít, a bíróság döntése során figyelembe vehető lehet. A bírók a jogsértő módon szerzett hangfelvételt is megismerhetik, és annak tartalma befolyásolhatja az ügyről alkotott véleményüket.

Büntetőjogi vonatkozások

A titkos hangfelvétel önmagában nem bűncselekmény, de ha valaki mások becsületének megsértése céljából készít hamis felvételt, az már bűncselekménynek minősül. A büntetőeljárásban a titkos hangfelvétel bizonyítékként használható, és döntő jelentőségű lehet.

Az egyedi esetek mérlegelése

A bíróságok az egyedi esetek körülményeit mérlegelve döntenek a jogsértés meglétéről. Barta Péter hangsúlyozza, hogy a korábbi bírósági döntések alapján kiolvashatóak azok a szempontok, amelyeket a bíróságok szoktak mérlegelni.

: (Forrás: article-1)