A 70 év feletti idősek vezetői engedélyének egészségügyi ellenőrzését előíró terveket az uniós országok – köztük Ausztria – megakadályozták.

Az EU hatóságainak előzetes tervei szerint az európai idősebb polgárokat szigorúbban vizsgálnák, hogy alkalmasak-e még a volán mögé ülni. Erre több uniós tagállamban, köztük Ausztriában is felháborodás tört ki. Valamennyi – időseket képviselői – párt, valamint az autós klubok is felháborodtak a polgártársaik körében tapasztalható „életkori diszkrimináció” miatt – adta hírül a Der Kurier nyomán az Index.

Hétfőn az uniós közlekedési miniszterek Brüsszelben tárgyaltak, melynek az lett a következménye, hogy a vitatott egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek „lekerültek az asztalról” – mondta a sajtónak Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter, hangsúlyozva:

Az ötlet, hogy a vezetésre való alkalmasságot orvos ellenőrizze, nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést" lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.