A legismertebb játékot álmodta meg, de tragikus sorsot szánt neki az élet

22 évvel ezelőtt hunyt el Ruth Handler, aki a Barbie babát tervezte, és a Mattel társalapítója volt. Az Egyesült Államokban piacra dobott játék mára legendássá vált.

Ruth Handler neve összeforrt a világ talán legnépszerűbb játékával, a Barbie babával, amely idén ünnepli 65. évfordulóját. Handler, aki lengyel származású, zsidó szülők gyermekeként született Denverben, már fiatalon belekóstolt az üzleti életbe, amikor egyik nővéréhez került, aki boltot üzemeltetett.

A Mattel vállalatot Handler férjével, Elliot Handlerrel és Harold "Matt" Matsonnal alapították, ahol kezdetben műanyag játékbútorok gyártásával foglalkoztak. A vállalat neve a két alapító vezetéknevét ötvözi. Ruth Handler 1956-ban Európában találkozott a Bild Lili német játékbabával, ami inspirálta őt a Barbie megalkotására. A babát 1959. március 9-én mutatták be, és azóta számos különböző változatban jelent meg.

A Barbie sikerével a Mattel a játékipar csúcsára tört, de Handler életét megnehezítette az egészségi állapota. 1970-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, és a kezelések után elvesztette önbizalmát, ami befolyásolta a cégvezetői pozícióját is. 1975-ben távozott a Matteltől, részben a cég ellen folyó nyomozás miatt, amely csalási vádakat fogalmazott meg ellene.

Ruth Handler a nehézségek ellenére sem adta fel, és egy mellprotézist tervezett, amely a Nearly Me nevet kapta, és célja az volt, hogy növelje a mellüket elvesztett nők önbizalmát. Sajnos, Handler 2002-ben vastagbélrák miatt elvégzett műtét közben komplikációk léptek fel, és elhunyt.

Amikor megalkottam Barbie-t, úgy gondoltam, hogy egy kislány önbecsülése szempontjából fontos, hogy olyan babával játsszon, amelynek van melle. Most még fontosabbnak tartom, hogy ezt az önbecsülést visszaadjam azoknak a nőknek, akik elvesztették a sajátjukat – mondta Handler egy 1980-as interjúban.

Ruth Handler emlékét a Barbie babán keresztül ma is sokan őrzik, és a játék továbbra is generációkat ösztönöz a kreatív játékra és az álmok megvalósítására.