Eladó egy legendás Ferrari F40

A közel három és fél évtizedes múlttal rendelkező, vörösben ragyogó Ferrari F40-es egy igazi ritkaság a piacon, melynek biturbó V8-as motorja garantáltan libabőrt okoz a szerencsés új tulajdonosnak.

Az 1987 és 1992 között gyártott, mindössze 1 311 darabban elkészült F40 az utolsó Ferrari modell, amelyet maga Enzo Ferrari hagyott jóvá még az 1988-as halála előtt. Ez a különleges modell a Porsche 959 legnagyobb riválisaként vált ismertté, és ma is a tehetős gyűjtők egyik legféltettebb kincse.

Egy kivételes állapotban lévő, Rosso Corsa színű F40-es került most eladósorra, amely 1990-ben gördült le a gyártósorról, és azóta csupán 21 ezer kilométert futott. A jelenlegi német tulajdonos nemrég 170 ezer eurót, azaz körülbelül 67 millió forintot fordított a jármű teljes körű felújítására. Azonban a német ipari termelés aktuális helyzete, amely márciusban 0,4%-kal csökkent havi szinten, és éves szinten több mint 3%-kal esett vissza, arra utalhat, hogy a luxusautók iránti kereslet is változhat a közeljövőben. A magyar ipar teljesítményét is érzékenyen érinti a német gazdaság gyengélkedése, hiszen 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ami részben a kevesebb munkanapnak köszönhető.

Az autó szívét egy 2,9 literes duplaturbós V8-as motor alkotja, amely egy ötfokozatú kézi váltón keresztül 478 lóerőt küld a hátsó kerekekre. A mindössze 1350 kilogrammos F40-es 4,8 másodperc alatt gyorsul fel nulláról száz kilométer/órás sebességre, és maximális sebessége eléri a 313 km/h-t.

Az autó pontos árát csak komoly érdeklődők számára hajlandóak elárulni, de az biztos, hogy ez a nem mindennapi járgány nem két filléres mulatság. A német gazdaság jelenlegi helyzete, ahol az iparban a kapacitáskihasználtság csökkenő tendenciát mutat, és az ipari termelés még mindig mintegy 8%-kal a járvány előtti szint alatt van, további kihívások elé állíthatja a luxusautók piacát. A magyar ipar teljesítményének tartós helyreállását az élénkülő belső kereslet, a reálbérek növekedése, a fogyasztás bővülése és a kormány beruházásokat támogató intézkedései segíthetik elő.