Akkumulátor-hulladék tárolása a salgótarjáni Éltex-telepen

A Greenpeace Magyarország korábbi közleménye szerint az Éltex Kft. salgótarjáni telephelye mellett rákkeltő anyagok kerültek a Salgó-patakba. A cég ezt tagadja, és azt állítja, hogy nem folytatnak hulladékkezelést a telepen. Azonban az Átlátszó és a szerkesztőségünk birtokába jutott fotók lítium-ionos akkumulátorokra utaló feliratokat mutatnak a telephelyen tárolt hulladékon. A hatóságok eddig nem adtak tájékoztatást a szennyezés vizsgálatáról.

Áprilisban számoltunk be a Salgó-patak szennyezéséről, amit helyi lakosok észleltek márciusban, és a Greenpeace Magyarország szakemberei mintát is vettek a vízből. A laborvizsgálatok rákkeltő vinil-kloridot és toxikus diklóreténeket mutattak ki, amelyek az Éltex Kft. telephelyéről származhattak, valamint az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték. A cég közleményben reagált, tagadva a szennyezésért való felelősségét, és azt állította, hogy még nem kezdtek hulladékkezelésbe a telephelyen.

A Greenpeace azonban fenntartja, hogy a szennyezés az Éltex telephelyéről ered, és a mintavételi pont is ezen a területen található. A szervezet szerint a cég állítása, hogy a mintavétel nem volt akkreditált, nem releváns, mivel a Greenpeace szigorú protokollok szerint végzi a mintavételeket, amelyeket akkreditált laborban vizsgáltatnak ki.

A katasztrófavédelmi hatóság korábban megtiltotta az Éltex Kft.-nek a hulladékgazdálkodási tevékenységet, és bírságot is kiszabott a tűzvédelmi berendezések hiánya miatt. A cég közleménye szerint további beruházások szükségesek a tevékenység folytatásához szükséges engedély megszerzéséhez. Egy 2024-es kormányhivatali határozat szerint a telephelyen tárolt hulladék mennyisége csökkent, de nem volt üres.

Az Átlátszóhoz és szerkesztőségünkhöz eljutott fotók azonban hulladékkezelést igazolnak a telephelyen, ahol a csomagoláson "LITIUM ION BATTERIES" felirat látható. A dokumentumok és a fotók alapján az Éltex továbbra is tárolja az akkumulátor-hulladékot, ami korábban már bírságot vonzott maga után a szabadban történő tárolás miatt, és most is a szabadban tárolják, annak ellenére, hogy már 1,3 millió forintos bírságot kaptak „mindenféle védelem nélkül”, szabadban tárolt, 32 tonna össztömegű lítium-ionos akkumulátor miatt.

Az Éltex Kft. a vízszennyezés kapcsán közölte, hogy nincs közük a Salgó-patak szennyezéséhez, és a vízügyi hatóság által küldött mérési eredmények alapján nincs határérték feletti szennyezés a patakokban. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a szennyezés kivizsgálása még folyamatban van.

A Greenpeace vegyi anyag szakértője, Simon Gergely szerint a szervezet által dokumentált márciusi szennyezés és az Éltex által hivatkozott áprilisi mérési eredmények között nincs összefüggés, mivel a vinil-klorid illékony anyag, és egy hónappal a szennyezés után már nem mutatható ki. A Greenpeace továbbra is várja a hatóságok érdemi válaszát a szennyezés kivizsgálásával kapcsolatban. Az Éltex Kft. állítása szerint a szennyezés befolyási pontja lokalizálható, és a szomszéd telephelyről, a volt Salak gyűjtő osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó patakba.