Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása miatt változások a Liszt Ferenc repülőtéren

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán érkezik Budapestre, ami miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren május 10-ig fokozott ellenőrzés és forgalomkorlátozás várható.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén és annak illetékességi területén egy külföldi delegáció Magyarországi tartózkodása idejére fokozott ellenőrzést rendeltek el. A korlátozások célja a delegáció akadálytalan közlekedésének és biztonságának szavatolása, ezért szükséges a jelzett területre belépők fokozott ellenőrzése, a belépés és benntartózkodás lehetőségének korlátozása, illetve szükség esetén az ott tartózkodók távozásra kötelezése.

Május 8-án 6 órától legkésőbb május 10-én 22 óráig a repülőtérre vezető utakon, azok melletti földterületeken és környékén tilos lesz járművel megállni és gyalogosan közlekedni.

A repülőtér 2A termináljának induló szint járdáit május 8-án 15 órától 22 óráig, valamint május 10-én 13 óra 30 perctől 19 óráig lezárják, és ebben az időszakban a látogatók számára nem lesz elérhető a kilátóterasz és az AEROPARK területe.

Hszi Csin-ping kínai elnök május 8. és május 10. között tartózkodik Budapestre, ahol a magyar miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel fog tárgyalni kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről. A látogatás célja a Magyarország és Kína közötti államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése új területekre.

A kínai elnök látogatása miatt Budapest több kerületében is ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani május 10-ig. Szerda estétől péntek délutánig ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban a kínai delegáció miatt. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján kedden azt közölte MTI-vel: lezárások várhatók szerda este és péntek délután a Liszt Ferenc-repülőtér környékén, mindhárom nap a budai Várban, valamint pénteken napközben a Krisztina körúton és a budai felső rakpartokon is.

A korlátozások a BKK járatait is érintik, az utasoknak az M2-es, az M3-as és az M4-es metrók igénybevételét ajánlják. Szerda este és péntek délután a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető utat 30-40 percre lezárják, a korlátozás a 100E és a 200E repülőtérre közlekedő buszjáratokra is vonatkozik. A forgalomkorlátozásról részletes információk a rendőrség és a BKK honlapján találhatók.