Ön tudja, mit kell tennie, hogy ne kerüljön frontvonalba? – Tesztelje tudását biztonságpolitikai kérdésekben!

Az orosz-ukrán háború a biztonságpolitikai kérdések iránti érdeklődést fokozta. Tesztelje tudását ezen a területen, és nyerjen Tarjányi Péter Frontvonal című könyvét.

Az egészségügy, az oktatás és a szociálpolitika mindennapjainkat közvetlenül érintő állami feladatok közé tartoznak, azonban a biztonságpolitika tárgykörét ritkábban emlegetjük, pedig ez is lényeges része az állami tevékenységeknek. A 2022. február 24-i orosz támadás Ukrajna ellen jelentős változást hozott a biztonságpolitikához való viszonyunkban. Az orosz fegyveres erők több ukrán energiaipari létesítményt is értek csapások, ami tovább súlyosbítja a konfliktus helyzetét. A harctéri események újabb fordulatot vettek, amikor egy orosz FPV-drón éjszaka hőkamerával felszerelve elkapta és megsemmisítette az amerikai gyártmányú Abrams harckocsit az Avgyijivka-Ocseretine szektorban, ami a hetedik dokumentált eset volt ebben a sorozatban.

Az ukrán hadsereg egyedülálló lépést tett a légvédelmi képességeinek fejlesztése érdekében, amikor egy brit Supacat 6x6-os sivatagi csapatszállítóra szereltek fel egy AIM-132 ASRAAM légiharc-rakétaindítót, amit "Franken-SAM" néven is emlegetnek. Azonban az orosz Lancet-drónok ellen ez az eszköz sem bizonyult hatékonynak, hiszen egy ilyen drón felrobbantotta az ukránok e ritkaságnak számító mobil légvédelmi rendszerét. A Lancet-drónokat az orosz hadsereg egyik leghatékonyabb fegyverének tartják, amelyek jelentős százalékban felelősek az ukrán harcjármű-veszteségekért a háború kezdete óta. Egy felvételből kiderült, hogy a "Franken-SAM" a támadás idején nem volt bekapcsolva.

A magyar közvélemény az elmúlt években egyre inkább figyelt azokra a műsorokra, ahol biztonságpolitikai szakértők, mint például Tarjányi Péter, az Indexen keresztül elemezte a harcokat és a politikai-katonai döntéseket. Ez a fokozott érdeklődés arra utalhat, hogy a magyar társadalom jobban tisztában van a biztonságpolitikai kérdésekkel, mint korábban.

Most Ön is tesztelheti tudását a biztonságpolitika és az orosz-ukrán háború eseményei terén. Töltse ki kvízünket 2024. május 14-ig, és legyen részese a Tarjányi Péter Frontvonal című könyvének sorsolásának. A nyereményjáték részleteiről további információkat találhat a megadott linken.

A cikk a Dialogue Creatives által készült, nem az Index szerkesztőségének munkája, és a támogatói tartalom kategóriájába tartozik.