Ian Gelder tragikus halála és a közösségi média szabályozásának szigorítása

Hétfőn elhunyt Ian Gelder, a Trónok harca sztárja, 74 éves korában. Az epevezetékrák szövődményei vetettek véget az ismert brit színész életének.

Ian Gelder halálhírét élettársa, Ben Daniels osztotta meg az Instagramon. A színész és Daniels 30 évet töltöttek együtt. Gelder halálát az epevezetékrák szövődményei okozták, amelyet 2023-ban diagnosztizáltak nála, és öt hónappal később, hétfőn hunyt el.

Daniels a közösségi médiában megosztott bejegyzésében így emlékezett meg: "Hatalmas, hatalmas szomorúsággal és millió darabra tört nehéz szívvel hagyom itt ezt a posztot azért, hogy bejelentsem drága férjem és élettársam, Ian Gelder halálát. Decemberben diagnosztizáltak epevezetékrákot, és tegnap elhunyt. Minden munkát abbahagytam, hogy a gondozója lehessek, de egyikünknek sem volt fogalma arról, hogy mindez ilyen gyorsan bekövetkezik.".

Gelder pályafutása a 70-es években indult, először brit krimi minisorozatokban szerepelt, és színházi szerepekben is megmutatta tehetségét. A Trónok harca című sorozatban öt évadon keresztül nyújtott alakítása tette igazán ismertté, ahol Lord Tywin Lannister öccsét, Kevan Lannistert formálta meg. Gelder emellett szerepelt többek között a Torchwood, Az Úr sötét anyagai, a Doctor Who, a Blöff és a Baleseti sebészet című sorozatokban is. Utoljára a Brown atya című sorozat egy epizódjában volt látható az év elején.

A közösségi média és a valóság kapcsolatát érintően, az Ofcom, a brit médiahatóság figyelmeztette a nagy közösségi oldalakat, hogy komoly következményekkel nézhetnek szembe, ha nem tesznek eleget a fiatal felhasználókra vonatkozó új online biztonsági szabályozásoknak. Az új szabályozás megköveteli a nagy közösségimédia-cégektől, hogy hozzanak létre szigorúbb intézkedéseket a felhasználók életkorának ellenőrzésére, és módosítsák az algoritmusaikat úgy, hogy azok ne ajánljanak a gyerekeknek káros tartalmakat.

Azok a techcégek, melyek megszegik a fenti elvárásokat, komoly következményekkel nézhetnek szembe, beleértve azt is, hogy 18 évre emelhetik az adott platform felhasználói korhatárát, így elbukhatják az összes fiatal felhasználójukat. A szabályszegő vállalatokat „megnevezik és megszégyenítik”.

A szabályozás több mint 40 gyakorlati intézkedést tartalmaz, melynek egyik legfontosabb pontja az algoritmus-szabályozás. A tartalmak szigorúbb szűrését is előírja, például a keresőkben lennie kell egy „biztonságos keresés” funkciónak. Az új intézkedések 2025 második felében lépnek hatályba.

A közösségi média és a valóság kapcsolatát érintően, egy másik, nem kapcsolódó eseményben, a Miss Anglia döntősei egy kampány részeként megmutatták, hogy az interneten megjelenő tartalmak nem feltétlenül mindig a valóságot tükrözik. A szépségkirálynő-jelöltek, köztük a testképzavarral küzdő Melissa Butcher is, bátran megosztották a „hibáikat felfedő képeiket” az Instagram vs. valóság elnevezésű kampány részeként, ezzel a természetes és belső szépség fontosságát hangsúlyozva.

Egy másik tragikus esetben, mindössze egy héttel a 34. születésnapja előtt távozott az élők közül Nagy-Britannia legsúlyosabb embere, Jason Holton, aki több mint 300 kilós volt. Szervi leállás és elhízás miatt 33 éves korában hunyt el. Holton először 2020-ban került be a hírekbe, mikor daruval húzták ki a lakásából, hogy kórházba szállítsák, miután akkor is leálltak a szervei. Az orvosok ezúttal már nem tudták megmenteni az életét.