Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az újszülöttjét magára hagyó nő

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a nőt, aki két és fél évvel ezelőtt egy fonyódi buszmegállóban hagyta magára újszülött gyermekét, majd visszatért Ausztriába.

A vádlott, aki egyedül nevelte kiskorú gyermekét, már évek óta Ausztriában élt rendezett körülmények között, amikor megismerkedett egy zalai férfival. A nő 2021-ben esett teherbe a férfitól, de terhességét eltitkolta és orvoshoz sem fordult.

Az asszony 2021. október 10-én egy balatoni nyaralóban hozta világra gyermekét, egyedül. Az újszülöttet megfürdette, beburkolta egy törölközőbe, majd autóba ült vele és elhagyta a helyszínt. A csecsemőt végül egy fonyódi buszmegállóban hagyta magára, amely fedett és három oldalról védett volt, ezután pedig visszautazott Ausztriába.

A síró csecsemőre nem sokkal később kutyasétáltatók találtak rá. A kiérkező mentők megállapították, hogy a gyermek a hűvös, nyolc fokos időjárás ellenére is egészséges volt. Az anya maga jelentkezett a rendőrségen, amikor értesült arról, hogy keresik.

A nő személyiségzavarban szenvedett, amely a cselekmény elkövetésekor is jelen volt. A fizikai és érzelmi stressz hatására beszűkült tudati állapotba került, ami bár nem akadályozta meg abban, hogy felismerje tette társadalomra veszélyességét, de nehezítette a helyzet mérlegelését.

Az ügyészség emberölés kísérlete miatt indított vádemelést, de a Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetése miatt ítélte el az anyát egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre. A Pécsi Ítélőtábla az ítéletet helybenhagyta, így az jogerős lett.