Semjén Zsolt: Magyarország nem adja ki az ukrán menekülteket

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, akik között vannak hadköteles állampolgárok is.

Semjén Zsolt reagált azokra a hírekre, amelyek szerint Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Európai Unió tagállamaival tárgyal a hadköteles ukrán állampolgárok kiadatásáról. A miniszterelnök-helyettes már korábban, tavaly ősszel is hangoztatta, hogy Magyarország nem fogja kiadni az ukrán menekülteket, függetlenül attól, hogy Kijev szerint hadkötelesek-e vagy sem. Ezt az álláspontot most az atv.hu-nak adott nyilatkozatában is megerősítette.

"Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket" – mondta Semjén Zsolt.

A politikus kiemelte, hogy Magyarországon minden Ukrajnából menekült teljes biztonságban van, és minden szükséges segítséget megkap, legyen szó magyar vagy ukrán állampolgárokról. A kárpátaljai magyarok esetében ez nemzeti kötelesség, az ukránok esetében pedig humanitárius és jogi evidencia, mivel senki sem adható ki, ha az élete veszélyben forogna.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy az ukrán hatóságok azért szeretnék a kiadatást, hogy a menekülteket háborús frontokra küldhessék, de Magyarország biztonságot nyújt számukra.

Ukrajna a háborús pusztítás közepette egy területen komoly előrelépést volt képes elérni: a katonai drónok az ukrán hadiipar csúcstermékeivé váltak, a vízen közlekedő Magurák rettegésben tartják az orosz haditengerészetet, kamikaze-drónjaik pedig távoli orosz területeket is képesek elérni. A Baba-Jaga becenévre keresztelt ukrán fejlesztésű drón Kijev arzenáljának egyik legfélelmetesebb tartozéka: a nagy méretű fegyver komoly bombaterhet képes levegőbe emelni, egy hátránya ugyanakkor van: többi "kollégájához" képest borzasztó nagy célpontot nyújt, amit az orosz mesterlövészek most ki is használtak. Az X-en nemrég megjelent videó alapján egy ukrán drónra legalább két orosz mesterlövész nyitott tüzet, és a drón végül a földbe csapódott.

Tavaly szeptemberben Lengyelországban merült fel, hogy kiadják a hadköteles, Ukrajnából menekült férfiakat, miután az országot elárasztották a kiadatási kérelmek.

Eközben Ukrajna további nemzetközi támogatást kap a konfliktusban: Martin Jaeger ukrajnai német nagykövet a Harkiv megyében tett látogatása során bejelentette, hogy Németország Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszereket ad át Kijevnek. A németek az ukrán energetikai hálózat helyreállításában is szeretnének részt venni, amelynek keretében a közös stratégia az energiarendszer maximális decentralizációját célozza – mobil kazánházak, kapcsolt energiatermelő erőművek, gázturbinák telepítésével. Az ukrán infrastrukturális minisztérium Németországot Ukrajna egyik stratégiai partnereként nevezte meg a katonai segítségnyújtás terén.