Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Brazíliában

Hetvennyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma a Brazília déli részén fekvő Rio Grande do Sul államot sújtó heves esőzések és áradások következtében, több mint 115 ezer ember kényszerült otthonaik elhagyására.

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mivel jelenleg 105 embert tartanak nyilván eltűntként, ami jelentős emelkedés az előző napi hetvenhez képest. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy további négy haláleset kapcsolódik-e az áradásokhoz.

A bajbajutott területek felett folyamatosan helikopterek köröznek, a mentésben részt vevő önkéntesek pedig csónakokkal, jet-skikkel és úszva is segítenek az emberek kimentésében. Sokan háztetőkön várják a segítséget. Az állam lakosságának mintegy egyharmada maradt víz nélkül, míg több mint 400 ezer ember áramszolgáltatás nélkül.

Az Uruguayjal és Argentínával is határos brazil állam mintegy 500 településének több mint kétharmadát érintették az áradások, több városban utakat és hidakat tettek tönkre.

Porto Alegre városában a Guaiba-tó rekord vízszintet ért el és kilépett a medréből, több települést elöntve a környéken. A város nemzetközi repülőterén minden járatot felfüggesztettek péntek óta, és csütörtökön részlegesen összeomlott egy vízerőmű gátja Bento Goncalves város környékén.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és kabinetjének legtöbb tagja vasárnap reggel látogatást tett a katasztrófa sújtotta államban. Eduardo Leite, az állam kormányzója hangsúlyozta, hogy a bürokrácia nem akadályozhatja meg az állam újjáépítését, és a jelenlegi háborús helyzet utáni intézkedésekre lesz szükség.

A Brazil Földtani Intézet szerint egyes térségekben a hivatalos mérések kezdete óta, azaz 150 év alatt a legmagasabb vízszintet rögzítették, és 80 éve nem volt példa ilyen heves esőzésekre az országban.