A Pest Vármegyei Kormányhivatal pénteki környezetvédelmi határozatának értelmében este 10 órától reggel 6 óráig nem üzemelhet a gödi Samsung-gyár a határértéket meghaladó zajszint miatt - szúrta ki a Telex.

A határozat szerint a gyárban végrehajtott zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl hangos az akkumulátorgyár hűtőtornya, illetve a régi kazánházak működése az éjjeli és hajnali órákban, ezért felfüggesztették az éjszakai működést.

A dél-koreai Samsung gödi egysége a győri Audi után az ország második legnagyobb gyára lett, havonta több mint 6 millió darab akkumulátorcellát állítanak elő itt. A termelés a későbbiekben tovább nőhet,  jelenleg is zajlik a gyárépítés harmadik üteme, szeptember végén pedig egy sor telket hozzácsapott a kormány egy rendelettel a gödi ipari-innovációs fejlesztési területhez.

A gödiek nem mind örülnek a gyár bővülésének, az ugyanis zajos, és egyszer az akkumulátorgyártáshoz használt mérgező anyagot is találtak a gödi talajvízben. Ráadásul az üzem folyamatosan megszegi a rá vonatkozó előírásokat.

Fotó: Pixabay