A Monetáris Tanács (MT) májusban kezdte meg a kamatcsökkentést, akkor 18 százalékról kezdte vágni az irányadó kamatot. Az MT mai ülésén újabb kamatcsökkentésről döntött, a jegybanki alapkamat így holnaptól 11,5 százalékra csökken.

Októberben az infláció 9,9 százalékra mérséklődött az év elejét jellemző 25 százalék körüli szintről. Mivel az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folyamatosnak ígérkezik, a jegybank is óvatosan csökkentheti a kamatait. Az MNB egy dologra figyel, hogy a reálkamat tartósan pozitív legyen a következő legalább másfél-két évben, vagyis az alapkamat mértéke mindig az aktuális és várható infláció felett maradjon – ez horgonyozhatja az inflációs várakozásokat, illetve stabilizálhatja a forint árfolyamát, amely az infláció mérséklésének egyik feltétele – írja a Népszava.

A magyar jegybanki kamat továbbra is meglehetősen magas a régióban, hiszen a cseh és román jegybank 7-7, a lengyel jegybank pedig 5,75 százalékon tartja az alapkamatát, de a hazai infláció miatt az MNB kénytelen viszonylag magasan tartani a rátát.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint a következő hónapokban 75 bázispontos lépésekben tovább folytatódhat a kamatcsökkentés egészen 2024 májusáig, amikor is 7 százalékra csökken a kamat. Ezt követően a jegybank várhatóan lassít a kamatcsökkentéseken. A kiszámítható kamatcsökkentési pálya kedvez a forintnak, a mostani 380 forintos euróárfolyam egyensúlyi szintnek tekinthető - akár itt is maradhat az árfolyam a következő hónapokban. A jegybanki alapkamat csökkentése a következő hetekben megjelenik a kereskedelmi banki kamatokban is, arra lehet számítani, hogy a jelzáloghitelek, de akár a fogyasztási hitelek kamatai is tovább csökkenek.