Túl nagy meglepetéseket nem hozott a Závecz Research legfrissebb reprezentatív felmérése, országos viszonylatban a FIDESZ az abszolút nyerő továbbra is, a tavasz óta tartó stagnálás pedig a Mi Hazánknál is és a Momentumnak hozott enyhe emelkedést, a DK hozta a papírformát, stabilan tartja magát 19 százalékon. Már egy jó ideje.  

Mi Hazánk harmadik helyezése attól érdekes, hogy májustól szeptemberig valahogy feltornázták magukat 7 százalékra, ám ezúttal 6 százalék (kb 500 ezer választópolgár) sorakozott fel mögéjük. A Momentum maradt 5 százalékon, 400 ezres a tábora. A Jobbik és az MSZP javított 1-1 százalékpontot, ezúttal 4 százalékon állnak (300-350 ezer támogatóval.) Az LMP-nek 2-ről 3 százalékra bővült, a Kétfarkú Kutyapártnak 4-ről 3 százalékra szűkült a tábora, jelenleg mindkét pártnak 250 ezer támogatója van. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, valamivel 100 ezer fő alatti táborral.

Az utóbbi pártok nem érik el az 5 százalékos parlamenti küszöböt. 

A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban – ahogy korábban is – a Márki Zay féle Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot, de most ugyanez sikerült a volt Jobbikos Jakap Péter alapította Nép Pártján nevű nemrég alakult politikai erőnek is. - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának -írja az atv.

A biztos választók között még magasabb a Fidesz támogatottsága

A Fidesz tábora vidéken emelkedett az elmúlt két hónapban, a megyeszékhelyek csoportjában 5, a kis- és közepes városokban, valamint a falvakban 3-3 százalékpontot. Budapesten viszont 4 százalékponttal csökkent a kormánypárt tábora szeptember óta, de 24 százalékos eredményével itt is a legerősebb párt. Ugyanakkor az ellenzéknek összességében sokkal több szavazója van a fővárosban, mint a Fidesznek: a DK 18, a Momentum 13, az MSZP 6, az LMP 5, a Párbeszéd 3 százalékos. A Jobbik, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága Budapesten 4-4 százalékos. A vidéken történt erősödése még markánsabbá tette a Fidesz ottani előnyét. A megyeszékhelyek kategóriájában 33 százalékon áll, a többi vidéki városban 34, a falvakban 35 százalékon. Mindhárom települési típusban a DK a második: sorrendben 16, 14 és 9 százalékkal.

fotó: zavecz