A hó alól előkerült drónok sokkolják az oroszokat

Kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetnek a természetjárók Oroszországban, ahol a hóolvadás után drónokra bukkanhatnak, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az emberekre. A helyi hatóságok óvatosságra intenek mindenkit.

A moszkvai régió erdeiben a tavaszi hóolvadás során eddig mintegy tucatnyi drónt találtak. Ezek a lezuhant drónok, amelyeket valószínűleg elektronikus hadviselés során térítettek el, még mindig veszélyt jelentenek az emberi biztonságra. Az orosz Védelmi Minisztérium munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a hóvirágok helyett előkerülő drónokra bukkanva különös óvatosság szükséges.

A hatóságok által javasolt intézkedések a következők, amennyiben valaki drónra talál:

- Tartsanak legalább 100 méteres távolságot a dróntól;

- Azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot;

- Kerüljék a drón megérintését, kézbe vételét vagy bármilyen tárggyal való megdobását;

- A drón közelében ne használjanak rádiót, mobiltelefont vagy GPS-t.

Azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a moszkvai és környékbeli hatóságok többször is jelentették, hogy lelőttek olyan drónokat, amelyek a térség bizonyos célpontjait támadták meg. Ezek a drónok főként moszkvai lakóépületeket és irodaházakat vették célba, és emiatt a moszkvai repülőtereken is rendszeresen korlátozásokat és lezárásokat kellett elrendelni. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Egy friss esemény azt a teóriát támasztja alá, hogy Moszkva az ukrajnai háborúhoz kapott iráni segítségért legalábbis részben haditechnikával fizetett. Vasárnap Irán bemutatta ugyanis új támadó harci drónját, amely nagyon hasonlít a 2020-ban gyártott, orosz Zala Lancet típusú drónhoz.