Kormánykritikus ügyvédeket vettek őrizetbe Tunéziában

Tunéziában ismét őrizetbe vettek egy kormánykritikus ügyvédet, Mehdi Zagrúbát, aki Kaisz Szaíd elnök bírálójaként ismert. Az ügyvédet a rendőrök az ügyvédi kamara székházából vitték el, ahol a letartóztatását a Tunmedia hírportál élőben közvetítette az interneten.

Mehdi Zagrúba letartóztatását a rendőrök a hét végén egy kollégájával együtt hajtották végre, és a Tunmedia képsorain látható volt, hogy az akció során betört üvegajtók és felfordított székek maradtak a helyszínen. Egy másik ügyvéd, Kalszúm Káni beszámolója szerint a rendőrök a földre teperték Zagrúbát és törtek-zúztak a székházban.

A belügyminisztérium a letartóztatást azzal indokolta, hogy Zagrúba „verbálisan és fizikailag inzultált két rendőrt”.

A hatóságok korábban Szonija Dahmani ügyvédet is őrizetbe vették, aki egy helyi televízióban bírálta az ország belpolitikai viszonyait, és szarkasztikus megjegyzést tett az államfő migránsokkal kapcsolatos beszédére.

A hét végén további razziák során két újságírót, Burhán Bsszaejsz televíziós kommentátort és Murád Zegidi publicistát is őrizetbe vettek, akiknek őrizetbe vételét később meghosszabbították.

Az ellenzéki pártok mély megdöbbenésüknek adtak hangot, az ügyvédi kamara országos sztrájkot hirdetett, és egy tüntetésen, amelyet a razzia miatt hívtak össze, még Zagrúba is részt vett.

Kaisz Szaíd elnök 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet és rendeleti úton kezdett kormányozni, majd egy új alkotmányt léptetett hatályba. Az ellenzék és a jogvédők szerint az elnök lépései gyakorlatilag egy puccsot jelentettek, amelyek visszafordították a 2011-es fordulat után bevezetett demokratikus intézkedéseket. Az államfő azonban azt állítja, hogy az intézkedések szükségesek voltak az ország káosztól való megmentéséhez, és ragaszkodik ahhoz, hogy lépései törvényesek voltak.