A nő, akinek Michael Jacksonnal és Prince-szel is volt dolga

Ki az az angyalarcú lány, aki felbukkant a We Are the Worldben, vagy Prince mellett a színpadon, esetleg Michael Jackson slágerében, és még most is új zenékkel jelentkezik? Hogy tudott valaki ütősként fennmaradni a zeneipar kegyetlen és folyamatosan változó világában? Most kiderül.

Valljuk be, hogy a könnyűzene történetében a dobosok és ütősök általában férfiak. Ha mondanunk kellene tizenöt nőt, akik ugyanezt a hangszert választották, vakarnánk a fejünket. A világ leghíresebb női dobosa Karen Carpenter volt, de nem sokkal marad le mögötte Meg White vagy Cindy Blackman Santana.

A legnagyobbakkal játszott

A 70-es évek közepén tűnt fel Sheila E., aki a legnagyobb előadók mellett zenélt, mint Michael Jackson, Prince, Stevie Wonder, Diana Ross vagy Marvin Gaye. AWe Are the World című dalba is meghívták.

A The Guardian eljuttatta a rajongók kérdéseit Sheila E.-hez, aki készségesen válaszolt.

A lányok nem dobolnak

Sheila gyerekként az apja (Pete Escovedo ismert mexikói-amerikai jazz-ütős) gyakorlását hallgatta, és edényeket, serpenyőket ütögetett. 15 évesen egy helyi bandában játszott, sokat tanult Billy Cobhamtól, de George Duke-kal egy dal is elég volt ahhoz, hogy elkezdjen rendesen dobolni tanulni. Los Angelesben megtapasztalta a hímsovinizmust, de végül elismerték tehetségét. Ma már sok női ütőhangszeres és dobos van, és Sheila gyakran ír nekik, hogy rajongójuk.

A kérdésre, hogy igaz-e, hogy ő és Prince azután rögzítették az Erotic Cityt, hogy látták élőben a Parliament-Funkaledic zenekart, Sheila így válaszolt: nem hiszi, hogy a koncert után azonnal a stúdióba mentek, de az Erotic City volt az első dal, amelyet Prince-szel közösen vették fel.

A kreativitása vitte előre

A The Guardiannek adott interjúban mesélt a Michael Jacksonnal való közös munkáról is, ami a Don't Stop'til You Get Enough című dalban hallható. Quincy Jones producer hívta fel, hogy Jackson különböző hangokat utánoz, de nem tudják, hogy milyen ütőshangszerre gondol. Sheila elvitte az összes cuccát és kitalálta, hogy a kis vizes palackokat feltölti vízzel, és a dalhoz hangolja őket. Ő az a kis „ding ding” a dalban. Elmondása szerint azért maradt fenn az iparban, mert kreatív volt ezekben a dolgokban.

Arra a kérdésre, hogy melyik Stevie Wonder- és Diana Ross-dalt szerette a legjobban játszani, így válaszolt: Dianával az Ain’t No Mountain High Enough című dalt, Stevie-vel pedig bármit a Key of Life albumáról. Egyszer vitatkoztak, hogy ki játszott egy bizonyos dalban, de Sheila szerint Stevie volt az.

Sheila E. jelenleg 66 éves, és most jelent meg az első salsa-albuma. Úgy néz ki, a pályafutása továbbra sem ér véget, és meg tud újulni.