A Fertő-táj vonatok új lehetőséget kínálnak a kirándulni vágyóknak

Reggel 7:15-kor indulva a Keleti pályaudvarról, a GYSEV Zrt. Fertő-táj vonatával már délelőtt a Fertő-parton lehetünk, biciklivel együtt, ami ráadásul ingyen utazik.

A Fertő-táj vonatok április 13-tól augusztus 25-ig minden hétvégén közlekednek, Budapest és Szombathely irányából is. A GYSEV Zrt. ezzel a szolgáltatással kiváló lehetőséget biztosít a természet és a fenntartható közlekedés kedvelőinek. A Fertő-táj vonatok az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében turisztikai céllal közlekednek, hogy minél többen látogassák meg a Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit és látnivalóit. A vasúttársaság a menetrendet úgy állította össze, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosítson a Győr és Szombathely felől érkező turistáknak is. A magyar oldalon Fertőszentmiklós és Fertőszéplak/Fertőd, az osztrák oldalon pedig többek között Pomogy, Valla, Mosonszentandrás, Boldogasszony, Barátudvar/Féltorony, Gálos, Védeny, Bad Neusield am See és Neusield am See állomásokon lehet leszállni.

A budapesti utazók számára a Fertő-táj vonatok különösen kedvező lehetőséget jelentenek. A Keleti pályaudvarról induló InterCity vonattal 9:19-kor érkeznek Fertőszentmiklósra, ahol 19 perc áll rendelkezésre az átszállásra. A határ közelében lévő Pamhagenbe már 9:49-kor megérkeznek, míg a legtávolabbi állomás, Neusiedl am See 10:26-kor érhető el. A visszaút is megoldott, hiszen délután is van Fertő-táj vonat, amely lehetővé teszi, hogy akár egy nap alatt is visszatérjenek a fővárosba. A csoportos utazás is egyszerűbbé vált, az online utazási igénybejelentőn keresztül hét munkanappal az utazás előtt kell jelezni az igényt. Nagyobb kerékpáros csoportok esetén a vasúttársaság pótkocsit is rendelhet. Az árak barátságosak, a felnőttek 24 órás jegye 6 euró, míg az egyszeri útra szóló jegy 3 euró. A kerékpárok és kutyák ingyen utazhatnak a klimatizált vonatokon.

A Fertő-táj vonatokkal elérhető települések történelmi emlékekben gazdagok, és a kerékpáros infrastruktúra is kiépített. A strandok közel vannak a vasútállomásokhoz, így érdemes fürdőruhát is csomagolni. A fürdőhelyek belépőjegyei kedvezőek, a felnőtteké 6 euró, a diákoké és nyugdíjasoké 5 euró, míg a gyerekeké koruktól függően 3,80 és 2,50 euró. A Fertő-táj UNESCO világörökségi része, ahol nemzeti parkok kínálnak programokat. A kormány a Fertő egyetlen fürdésre alkalmas részén tervezett beruházás azonban megállt a rombolási fázis után, így a magyar oldalon már ötödik éve nem lehet strandolni. A Fertő-tájon kiváló borokkal is várják a vendégeket a határ mindkét oldalán.

Sopronban, amely a Fertő-táj egyik fontos turisztikai központja, jelenleg nem tudnak fül-orr-gégészeti műtéteket végezni, a betegeket két másik kórházba, Győrbe vagy Szombathelyre irányítják át. Ez az intézkedés a Soproni Gyógyközpontban történt létszámcsökkenés miatt szükséges, ami nyugdíjazások következménye. A kórház 120 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelős, és a munkaerőhiány miatt folyamatosan keresnek szakembereket. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szakemberek elvándorlása az egészségügyet különösen érinti, sokan Ausztriába vagy még távolabbi helyekre távoznak, vagy a magánintézmények felé fordulnak. A Soproni Gyógyközpont szerint az intézmény méretéből adódóan természetes ez a munkaerő-fluktuáció, és a meghirdetett osztályvezetői állásokat belső átszervezéssel be is töltötték. A Telex szerint a Soproni Gyógyközpont egyes speciális diagnosztikai területeken 220 ezer lakost lát el. A szakorvosok a titoktartási kötelezettség miatt nem voltak hajlandóak nyilatkozni, de Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének elnöke szerint az egészségügy már a nyugati határszélen szakemberhiánnyal küzd, és a kamara többször figyelmeztetett már a kórházi osztályok megszűnéséből eredő veszélyekre.