Fényűző ingatlanokat vett Dubajban egy cég, amely mögött a Matolcsy-kör tűnik fel

A One at Palm Jumeirah az elegancia és az exkluzivitás teljesen újragondolt megközelítése. A művészi tervezés valódi mesterműve, és a luxus életmód csúcspontja minden tekintetben. Ezt írja honlapján az Omniyat nevű ingatlanfejlesztő cég arról a 25 szintes felhőkarcolójáról, amely az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaj híres pálmafa alakú szigetén, a szigetre vezető autóút közelében nyúlik az égbe.

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként kiderítette, hogy egy hozzájuk kötődő cég vett meg több dubaji ingatlant, köztük a One at Palm Jumeirah egyik 9. emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik.

Több mint egymilliárd forintért vette meg a lakást egy Future Holding Limited nevű cég, amely egy kiszivárgott adatbázis szerint a jegybankelnök fiának környezetéhez kötődik. A cég kapcsolattartói adatainál olyan emailcímek vannak megadva, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint az ügylet idején még vele házasságban élő előző feleségéhez, illetve egyik régi ismerőséhez és munkatársához kötődnek.

A Direkt36 emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a számos egyező részlet alapján a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. Néhány órával azután, hogy kérdéseket küldtünk Matolcsy Ádámnak, a fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

A Future Holding emellett három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban, a kiszivárgott adatok szerint összesen 1,3 milliárd forintért. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és munkatársának az emailcíme van megadva kapcsolattartónak, míg a másik kettőnél nem szerepel semmilyen elérhetőség. A négy ingatlan közül hármat időközben eladtak, köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartmant is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint egymilliárd forinttal többért adtak tovább.

A washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg a több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó adatbázist, majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet. Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

A birtokunkba került információk kapcsán megkerestük Matolcsy Ádámot és az ingatlanügyletekben részt vevő, hozzá kötődő személyeket, de nem érkezett tőlük válasz. Küldtünk kérdéseket Matolcsy Györgynek is, amire a Magyar Nemzeti Bank annyit reagált, hogy a jegybankelnök „a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

A One at Palm Jumeirah kilencedik emeletén található luxusingatlant a Future Holding Limited nevű cég 2018 őszén, akkori árfolyamon nagyjából 1,1 milliárd forintnyi dirhamért vásárolta meg. A tranzakció adatai szerint a cég jelentős, több mint 40 százalékos kedvezményt kapott a vételárból, amely eredetileg megközelítette volna a 2 milliárd forintot. Az apartman tulajdonosi adatainál meg van adva egy emailcím, amelynek a végződése glamorous.hu. Ezt a doménnevet a Glamorous Kft. nevű cég jegyezte be, amely mára már megszűnt, de a dubaji ingatlanvásárlás idején még működött, és Matolcsy Ádám tulajdonában állt. Az emailcímet minden jel szerint Matolcsy Ádám akkori, Tímea keresztnevű felesége használta.

A One at Palm Jumeirah 9. emeleti ingatlanát a kiszivárgott adatok, az épület menedzsmentje által kiadott katalógus és az általunk megtalált fotók alapján egyértelműen be tudtuk azonosítani. A felvételek nemcsak a nyilvánvaló luxust, a padlótól a plafonig érő, tengerre néző ablakokat, és a lakószobának is beillő gardróbot mutatják meg, hanem szolgálnak néhány további információval is. A Matolcsy Ádám nevével ellátott Pinterest-profilon keresztül korábban elérhető képek között szerepel például az ingatlan alaprajza is, amelyre valaki tintával lakberendezési luxusmárkák, többek között a Riva 1920, a Porada, a Baxter, és a Flexform nevét jegyezte fel.

A One at Palm Jumeirah az Omniyat adatai szerint 2021-ben készült el. Addigra Matolcsy Ádámnak már új társa volt, M. Nicole. Ő 2021. december 27-én töltött fel az egyik közösségimédia-oldalára két fotót, amelyen a nő Matolcsyval és három kiskorú gyerekkel összeölelkezve, vidáman mosolyog a kamerába. A helyszín ránézésre egy elegáns, modern lakás, a fotó helyszínéül a One at Palm Jumeirah lett megjelölve.

A Direkt36 birtokába került adatok alapján az ingatlan 2024. március végén, tehát alig néhány héttel ezelőtt ismét gazdát cserélt, és valaki az eredeti vételárnál jóval drágábban, nagyjából 2,5 milliárd forintnyi dirhamért megvásárolta a Future Holdingtól. Az ingatlanon az általunk megismert adatok alapján ugyanakkor legalább egy évig, 2023 májusa és 2024 áprilisa között érvényben volt egy bérleti szerződés is. Egy dubaji adatbázis szerint magyar nemzetiségű volt a bérlő, de a pontos személyazonossága nem derült ki az adatokból.

A kiszivárgott adatokból kiderült, hogy a Future Holding 2020 májusában egy másik dubaji luxusingatlant is vásárolt akkori árfolyamon 533 millió forintért. Ez az apartman a Jumeirah Gate nevű, több mint 300 méter magas dubaji felhőkarcoló-páros ikertornyainak egyikében található, az épület 64. emeletén. Ennek az ingatlannak a tulajdonosi adatai között viszont nem a Matolcsy Ádám korábbi feleségéhez köthető cím szerepel, hanem egy olyan email, amely a Matolcsy-kör egy másik tagjához, egy bizonyos R. Eszterhez kötődik.

R. Eszter szoros személyes szálakon kapcsolódik a Matolcsy-körhöz, konkrétan Matolcsy Ádámhoz. R. Eszternek más kötődései is voltak a Matolcsy-körhöz. Korábban két olyan céget is alapított, amelyek később a Matolcsy György baráti körébe tartozó Száraz Istvánhoz köthető Felis Magántőkealaphoz kerültek úgy, hogy a tulajdonosváltás után is R. maradt a vezető tisztségviselő.

A Future Holding Limited a kiszivárgott adatok alapján két további ingatlant is vásárolt Dubajban. Ezeknél a tranzakcióknál ugyanakkor a Future Holding Limited neve mellett nem szerepelnek kapcsolattartási adatok, így ezek a vásárlások nem köthetők egyértelműen a Matolcsy-körhöz. Az viszont biztos, hogy a cég már túladott rajtuk, jelenleg egyik ingatlannak sem a Future Holding Limited a tulajdonosa.

Matolcsy Ádám üzleti sikereit jelentős részben az apja által irányított Magyar Nemzeti Banknak, a szintén családi kötődésű NHB banknak és különböző állami intézményeknek köszönheti. Matolcsy 2015-ben egy cégén keresztül, a Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez köthető NHB hitelével jutott hozzá egy veszprémi bútorgyárhoz. A Balaton Bútor 2018-ban a Testnevelési Egyetem pályázatán elnyert egy több mint 220 millió forintos megbízást, 2020-ban pedig bekerült azon cégek közé, amelyek 2020 decemberétől 3 éven keresztül, összesen 20 milliárd forint értékben biztosíthatták az állami intézmények bútorellátását. Matolcsy Ádám 2018 decemberében tagja volt annak a szűk vállalkozói csoportnak is, amelynek tagjai még épp időben vették ki a pénzüket a nehéz pénzügyi helyzetbe került NHB-ból.

Ha szeretnéd követni a Direkt36 további cikkeit, iratkozz fel a nyomozásainkról szóló értesítésekre.