Mozgás receptre: Új program a háziorvosoktól

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Révész Máriusz bejelentette, hogy "Mozgás receptre" néven új program indul, amely keretében a háziorvosok fogják felírni a fizikai aktivitást.

A program célja, hogy a mozgás fontosságát az orvosok ajánlásával is megerősítsék, mivel a statisztikák szerint a magyarok nem mozognak eleget. Révész Máriusz szerint bíznak abban, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvosok is azt mondják, hogy mozogni kell. Az Eurobarométer felmérés adatai alapján a magyarok 59 százaléka soha nem mozog, és további 15 százalékuk nagyon ritkán tesz így, ami azt jelenti, hogy a lakosság háromnegyede alig vagy egyáltalán nem sportol. Ezzel szemben például Finnországban csak 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. Magyarország több elkerülhető halálozási oknál Európában az élen jár, és az emberek várható élettartama 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségügyi ellátórendszer csak 18 százalékban felelős az emberek egészségi állapotáért, a többit a genetika, a környezeti hatások és leginkább az életmód határozza meg.

A "Mozgás receptre" programot Új-Zélandon indították el először, és a módszer Svédországban, valamint több más államban is elterjedt. Révész Máriusz elmondása szerint a programra a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát fordíthatják, ami 160 millió forintos kezdőtőkét jelent a kezdeményezés számára.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke és a program kezdeményezője kiemelte, hogy a mozgás több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik fontos szerepet, így például a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia része a sport. A program megvalósításában az önkormányzatok lesznek a partnerek, amelyek összefogják a helyi háziorvosokat és a sportlétesítményeket, valamint segítenek abban, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz és a lakossághoz. Jelenleg 24 önkormányzat bevonása zajlik.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket, mint például a www.mozgasreceptre.hu honlap és közösségi oldalak működtetését, elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert.

Velkey György, a neta bölcsek tanácsának társelnöke és a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint hasonló programot kellene a gyermekek számára is indítani, mivel a számítógépezés és a nassolás egy új komplex betegségfaktort jelent, amely kezelést igényel. Velkey György hozzátette, hogy a mozgással kombinált rehabilitációban 24 százalékkal kisebb egy év alatt a halálozás, és az újabb szívinfarktus kialakulásának esélye, és 18 százalékkal kisebb a hospitalizáció.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy 40 év felett a mozgás kötelező, ha ki akarjuk tolni az egészségben töltött életévek számát, a dohányzás abbahagyása szintén kulcselem ebben.