Gyurcsány Ferenc új művében Magyar Pétert veszi célba

Május elején kezdődött az a folyamat, amikor Gyurcsány Ferenc, az ellenzék örökös vezére először említette meg Magyar Pétert és a vele kapcsolatos jelenséget, kezdetben még óvatosan, a nevét ki sem írva. Tizenkét nap telt el azóta, hogy Gyurcsány egy hosszabb elemzést tett közzé, amely az ellenzéki politika belső átrendeződését boncolgatta.

Az idő elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Gyurcsány újra tollat ragadjon, és egy rövidebb, de hangulatában korábbi alkotásait idéző prózaversben fogalmazza meg gondolatait. Ebben az új művében az ellenzéki politika Örök Messiásaként a Legújabb Messiásnak, Magyar Péternek állít emléket.

Gyurcsány írásában kritikusan szemléli azokat, akik ellentmondanak Magyar Péternek, és kijelenti, hogy aki nem ért egyet vele, az vagy a Fidesz, vagy a Demokratikus Koalíció (DK) embere lehet, Gyurcsány szerint ez a kettő gyakorlatilag ugyanaz.

A posztban Gyurcsány arra is kitér, hogy Magyar Péterrel kapcsolatban csak pozitív visszajelzés adható, kritikai megjegyzések vagy kérdések esetén az illetőt Rogán Antal embereként bélyegzik meg. A szerző szerint az elvárás az, hogy a gyönyörűségtől elalélva imádják Magyar Pétert, és csurgó nyállal bólogatva támogassák.

A bejegyzés végén Gyurcsány a messiási képzetekhez fordul, és a csodában, a kivételesben való hitet emeli ki, mintha Magyar Péter lenne az "Eljött Ember Fia". Az írás befejezése ugyanakkor nem hoz nagy csattanót, de Gyurcsány költői ambíciói továbbra is életben tartják a reményt, hogy a politikus-költő még nem vonult vissza.

A DK elnökének egyre gyakrabban támadnak áthallásos víziói Magyar Péterről, amelyeket azután a közösségi-oldalán oszt meg a követőivel. Így történt kedden is, amikor egy rejtélyes „Eljött Ember Fiáról” írt, akit „csurgó nyállal kell imádni” és akinek szerinte nem lehet ellentmondani.

Gyurcsány Ferenc újabb olyan homályos bejegyzéssel jelentkezett a Magyar Péter-jelenséget boncolgatva, amelyben konkrétan ugyan nem említi meg a Tisza Párt alelnökét, de sejtelmesen utal a személyére.

A politikus a posztjában a „messiás-jelenségre” rácsatlakozva egyenesen az „Eljött Ember Fiának” nevezte Magyar Pétert, aki szerinte nem tűri a személyét illető kételkedést. Ezen a ponton a DK elnöke – vélhetően – utalva korábbi olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre, és politikai vezetőkre, akik aztán elbuktak – mint például Márki-Zay Péter, Jakab Péter vagy Vona Gábor – azt írta:

évszázadonként, ha születik ilyen ember – mutatja önmagát. Bár ahogy látom, akkor ez most egy nem átlagos évszázad. Többet látok. Vagy csak szemorvoshoz kellene menni? Szemorvoshoz?

– zárta sorait.

Ahogyan arról néhány napja beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc kifejtette álláspontját a jelenlegi politikai helyzetről Magyar Péter nevét ugyan szintén nem említve, de egy olyan erőről értekezve, amely az ellenzéki oldalon ér el támogatást, és amelynek szerinte a „közszereplései éppúgy gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, mint ahogy a hasonlóan fellépő kormánypártoké is”.

A politikai élet új színtere azonban nem az Országgyűlés, hanem a Fővárosi Közgyűlés lehet, ahol a júniusban megválasztott fővárosi közgyűlés várhatóan a legdemokratikusabb és legérdekesebb terepe lesz a politikának Magyarországon. A kerületi polgármesterek helyett egy tiszta listás választáson induló képviselők kerülnek be Budapest parlamentjébe, ami a városfejlesztési viták új arénájává teheti a Közgyűlést.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy a párt fővárosi listát állít, amivel azt szeretnék elérni, hogy egyik oldalnak se legyen meg a döntéshozatalhoz szükséges többsége. Ez a megközelítés új politikai modellt hozhat Budapestnek és Magyarországnak, ahol a politikusoknak megoldásokban kell gondolkodniuk, és ahol a tárgyalás és megegyezés a cselekvés jele.

A Fővárosi Közgyűlés új összetétele lehetőséget ad arra, hogy a politika ne öncélú csata legyen, hanem megoldáskeresés, alkufolyamat és értelmes vita. A budapestieknek megint lehetnek elvárásaik, és választhatnak olyan főpolgármestert, aki nem hagyja, hogy a politikusok a megszokott pártlogikák mögé bújjanak.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. október 25-én. Fotó: MTI / Kovács Attila.

Gyurcsány korábban április elején is posztolt Magyar Péterről, akkor a tüntetésére reagált úgy, hogy „vannak választók, akik történelmi gyalázatnak tekintik Orbán kormányzását, akik azzal egy percre se alkudtak meg, akik mindig elutasították a Fidesz korlátlan uralmi törekvéseit, akik egyetlen percig se szolgálták Orbán rendszerét, soha nem szavaztak a Fideszre”, és akik a küzdelmet „nem bízzák a tegnapi ellenfeleikre”.

Magyar Péter Kossuth téri tüntetésén említette meg a DK elnökét, azt mondta róla, hogy Gyurcsány „a pillére és a biztosítéka” Orbán Viktor rendszerének. Azonban Magyar Péter reagált is Gyurcsány közösségi médiában megjelent bejegyzésére, jelezve, hogy "Nyugodtan leírhatja a nevemet Elnök Úr. Nem kell félni, nem fog fájni. Egyébként kettőnk közül nem nekem van messiástudatom és nem én tettem sokat azért, hogy hazánk az Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa legyen...".

Gyurcsány nem először ír Magyarról, ám a DK-n belül úgy tűnik, első sorban Molnár Csaba feladata lett az ellenzéki trónkövetelő hiteltelenítése.