Barát a munkahelyen: előny vagy kihívás?

A munkahelyi barátságok kettős szerepet tölthetnek be, amelyek előnyökkel és kihívásokkal is járhatnak. Német és amerikai pszichológusok brit munkahelyeken végzett kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy a baráti és munkatársi viszonyok keveredése komplex helyzeteket teremthet.

A Journal of Vocational Behavior folyóiratban publikált tanulmány szerint a barát és a munkatárs szerepek nemcsak hogy különböznek, de ellentmondásokat is rejthetnek. A kutatás rámutatott, hogy azok, akik nem képesek megfelelő egyensúlyt teremteni e két szerep között, nehézségekkel szembesülhetnek .

Például a munkahelyi nyomás és az intenzív munkatempó akadályozhatja a baráti kapcsolatok ápolását, ami feszültséget okozhat . Ezenkívül szükség lehet arra, hogy előre megbeszéljék, hogyan lehet szakmailag bírálni a barátot egy értekezleten anélkül, hogy ez a barátságot negatívan befolyásolná .

Ulrike Fasbender professzor, a tanulmány egyik szerzője, praktikus tanácsokat is ad a munkahelyi barátságok kezelésére. Javasolja például, hogy a barátok szervezzenek időt a beszélgetésre, például ebéd- vagy kávészünetben, de ügyeljenek arra, hogy ez ne zavarja meg a munkafolyamatot .

A munkahelyi barátságok tehát gondos megközelítést igényelnek, hogy előnyöket hozzanak mind a személyes, mind a szakmai életben. Az egyensúly megteremtése kulcsfontosságú lehet a sikeres és harmonikus munkahelyi légkör érdekében.

Egy másik példa a barátságok és a munka összefonódására a híres One Direction fiúbanda esete. A Daily Mail információi szerint Zayn Malik, az együttes egykori tagja, szeretne kibékülni korábbi bandatársaival, ami akár a banda összeállásához is vezethet . Malik állítólag elsősorban a barátságukat szeretné újjáépíteni, de nem zárkózna el attól sem, hogy újra összeálljanak. Az énekes sokkal érettebbnek érzi magát, és ezt meg akarja mutatni a többi srácnak is, bár egyszerű dolga nem lesz, mivel korábban többször is hangoztatta, hogy a távozását követő években elhidegült a bandatársaitól . Az eset rávilágít arra, hogy a barátság és a munka kapcsolata bonyolult lehet, de az idő és a változások lehetőséget adhatnak a helyreállításra és az új kezdetekre.

A munkahelyi és személyes kapcsolatok összefonódásának egy másik példája a királyi család, ahol a hivatalos és személyes szerepek gyakran keverednek. Nemrégiben III. Károly király leplezte le első hivatalos portréfestményét azóta, hogy királlyá koronázták. Az életnagyságúnál nagyobb olajképet Jonathan Yeo brit művész készítette, aki korábban Kamilla királyné és Fülöp edinburgh-i herceg portréját is megfestette. Yeo a királyi család Instagram-oldalán keresztül osztotta meg gondolatait a művészeti alkotásról, amelyet még a walesi herceg címet viselő uralkodó megrendelésére kezdett el .