Kettős emberölés Németországban és harci helyzet Ukrajnában

Németországban két ukrán katonát halálra késeltek egy bevásárlóközpontban, a gyanúsított egy orosz férfi, míg Ukrajnában az orosz erők elfoglalták a Novobahmutivka községet a donyecki régióban.

Halálra késeltek két ukrán katonát Németországban, a szövetségi rendőrség vasárnap tette közzé az esetet. A déli részén fekvő Murnauban, egy bevásárlóközpontban történt gyilkosság áldozatai Garmisch-Partenkirchenben laktak és egészségügyi rehabilitáción vettek részt. Az egyik áldozat, egy 36 éves férfi a helyszínen meghalt, míg társa, egy 23 éves férfi még aznap este életét vesztette egy közeli kórházban. A rendőrség egy 57 éves orosz férfit vett őrizetbe emberölés gyanújával. Az áldozatok és a gyanúsított nevét nem hozták nyilvánosságra, és az indíték is ismeretlen maradt.

Az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy az áldozatok az ukrán hadsereg tagjai voltak, és az őrizetbe vett személy orosz állampolgár. Dmitro Kuleba külügyminiszter utasította a tárca munkatársait, hogy folyamatosan kövessék nyomon az ügy fejleményeit és tartsák fenn a kapcsolatot a Német Szövetségi Köztársaság bűnüldöző hatóságaival. A minisztérium célja, hogy biztosítsák a gyanúsított felelősségre vonását a jogszabályok teljes szigorával összhangban. A német hatóságok gyors cselekvését a gyanúsított elfogásában a külügyminiszter kiemelten megköszönte.

Németországban jelentős orosz bevándorló-közösség él, és több mint egymillió ukrán menedékkérőt fogadtak be az ukrajnai orosz invázió óta.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a Novobahmutivka községet a donyecki régióban. A hadijelentés szerint az orosz erők négy frontszakaszon értek el előretörést, és 17 ukrán ellenrohamot hárítottak el. Az ukrán hadsereg több mint ezer embere esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz minisztérium szerint megsemmisítettek több ukrán katonai célpontot és haditechnikai eszközt, köztük harci drónokat, repülőgép-lőszereket, harckocsit, páncélozott harcjárműveket, önjáró tarackokat és rakétákat. A Zaporizzsja megyei Pologi településen ukrán belövések következtében két civil vesztette életét.